Pierwszy ssak
- baryonyx17
- Ordowicki bezszczękowiec

Pierwszy ssak
Który rodzaj bezsprzecznie uznawany jest za pierwszego ssaka?
All we are is Broken Glass
Thrown to the floor,
we were never meant to last
Thrown to the floor,
-
Kriolofozaur Szymon Jagusztyn
- Jurajski allozaur

Re: Pierwszy ssak
Myślę, że może być ciężko o bezsprzeczny rodzaj, granica między ssakami, a ssakokształtnymi jest niepewna, w zależności od konkretnych drzew filogenetycznych (różne dane, metody analizy), również sama definicja, czy biorąca pod uwagę cechy, czy układ na drzewie (grupa koronna) może się różnić w zależności od autora. Jeśli chciałbyś coś triasowego, to Tikiherium
.
- baryonyx17
- Ordowicki bezszczękowiec

Szybki research pokazał mi niestety że Tikitherium wg. badania z 2024 jest uznawane za ryjówkę z neogenu 
All we are is Broken Glass
Thrown to the floor,
Thrown to the floor,
-
Kriolofozaur Szymon Jagusztyn
- Jurajski allozaur

Faktycznie, grzebałem w starszych rzeczach i nawet tego nie zauważyłem, mój błąd.
-
Ag.Ent
- Kredowy tyranozaur

- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Sprawa rozbija się o pozycję filogenetyczną haramiidów - jeśli są gdzieś między stekowcami a ssakami żyworodnymi, to pierwszy ssak sensu stricto musiał żyć w triasie, jeśli są bardziej pierwotne to niewykluczone, że pierwszy ssak pojawił się dopiero w środkowej jurze. Przy czym ogólny "ssaczy plan budowy" (owłosienie, produkcja mleka, występowanie mlecznego i stałego uzębienia) i tak występował już u niektórych triasowych synapsydów - niezależnie od tego, czy nazwiemy je już "ssakami" czy tylko "ssakokształtnymi".