Jakie wydarzenie spowodowało największy boom na dinozaury w historii?

Luźne rozmowy paleontologiczne :)
rys. swordlord3d.deviantart.com
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Awatar użytkownika
Mononajkus
Kambryjski trylobit
Kambryjski trylobit

Jakie wydarzenie spowodowało największy boom na dinozaury w historii?

Post autor: Mononajkus »

Przyszło mi do głowy właśnie takie tytułowe pytanie...
Jak myślicie, które wydarzenie poskutkowało taką największą rewolucją w postrzeganiu dinozaurów przez "szeroko pojętą publikę" i przysporzyło im najwięcej fanów? Pierwsza na myśl przychodzi oczywiście premiera "Parku Jurajskiego" (choć zawsze wolałem "Wędrówki z..." - najlepiej odcinki z Nigelem Marvenem :-D ). Jednak już wcześniej były takie wzrosty zainteresowania, chociażby za sprawą Wojny o Kości (czemu nikt nie zrobił o niej dobrej komedii, ehhh), obrazów Knighta, a przede wszystkim chyba po odkryciu deinonycha, co zapoczątkowało Renesans Dinozaurów, mocno napędzony przez jednego z moich ulubieńców - Boba Bakkera.

A to mój ulubiony obraz Knighta, w ogóle niezgodny z naszym tematem, ale niech patrzałki ludzkie mają uciechę...
Knight_Tylosaurus.jpg

Awatar użytkownika
Marciosss
Prekambryjski stromatolit
Prekambryjski stromatolit

Re: Jakie wydarzenie spowodowało największy boom na dinozaury w historii?

Post autor: Marciosss »

Przed drugą wojna światową, żyło zainteresowanie wizja zaginionych światów. Napędzane powieścią o tyn samym tytule, Pelucidarem, Tarzanem itp.
Kolonie w Afryce i Ameryce środkowej były (błędnie) postrzegane jako miejsca wyciągnięte z prehistori. Co chwila jakiś poszukiwacz przygód donosił o spotkaniu z dinozaurem, lub o jakichś lokalnych legendach które interpretował jako opisy dinozaurów (i tak mokele mbembe z słonio nosorożca stał się diplodokiem)
Po latach pięćdziesiątych dinozaury zostały trochę zapomniane. W latach sześćdziesiątych powstawała garstka produkcji typu "Valley of Gwangi", ale nie trafiały one do publiczności tak jak w poprzedniej dekadzie. I na długie lata kulturowe przedstawienie dinozaurów ograniczyło się do Flintstonów i kolejnych części Godzilli.
Dopiero eksplozja nowych odkryć zmieniających gwałtownie pogląd na dinozaury, obudził nimi zainteresowanie. Przed filmem mieliśmy powieśc "Park Jurajski" a jeszcze wcześniej "Pradawny ląd" chyba pierwsza produkcja starająca się dość ja serio przedstawić dinozaury w czasach w których żyły.
-PTERANODONY?!?!
-Małe latające dinozaury.
-TO NIE JEST LETNI OBÓZ DLA ŚWIRÓW NA PUNKCIE DINOZAURÓW!!!

Awatar użytkownika
Mononajkus
Kambryjski trylobit
Kambryjski trylobit

Re: Jakie wydarzenie spowodowało największy boom na dinozaury w historii?

Post autor: Mononajkus »

No "Pradawny Ląd" miał dosyć nowoczesne "rekonstrukcje", jak na tamte czasy oczywiście (chociaż duże teropody jakby sprzed odkryć Ostroma i Bakkera się ostały :lol: ). A powieść Crichtona moim zdaniem jeszcze lepsza niż film, tutaj nie mam wątpliwości, chociaż film jest genialny...
W zasadzie w okresie lat 60. i 70. kiedy świat trochę zapomniał o dinozaurach, miała miejsce nasza lokalna eksplozja zainteresowania, za sprawą odkryć na pustyni Gobi (myślę, że też częściowo za sprawą malarstwa Mistrza Buriana).

ODPOWIEDZ