W którym kraju odnaleziono najwięcej dinozaurów?
- raptorek
- Prekambryjski stromatolit 
- Imię i nazwisko: Cezary Wódkowski
W którym kraju odnaleziono najwięcej dinozaurów?
Witam. Od dawna ciekawi mnie w którym kraju odnaleziono najwięcej gatunków dinozaurów. Jest to Mongolia a może USA? Jeśli ktoś zna odpowiedź na to pytanie lub stronę internetową z podaną liczbą niech ją poda.

,,Gdyby dinozaury przetrwałyby to przetrwałyby zasłużenie"
David M. Raup
						David M. Raup
- szerman
- Neogeński mastodont 
- Imię i nazwisko: MSz
Re: W którym kraju odnaleziono najwięcej dinozaurów?
Encyklopedia Dinozaurów - projekt d.com! - przechodzi teraz poprawki techniczne, więc nie jest online, a tam byłoby widać z którego kraju jest najwięcej rodzajów*, chociaż jest ona nieukończona i nie wszystkie dinozaury się w niej znajdują. Mimo to obstawiałbym USA albo Chiny, ale raczej to drugie.
* w ED jako hasła są rodzaje, a nie gatunki dinozaurów, więc tak do końca czarno na białym tego nie widać. Dlaczego - taki mamenchizaur (rodzaj) to nie jeden gatunek typowy (Mamenchisaurus constructus), a ok. 10 gatunków (m.in. M. youngi, M. sinocanadorum, itd.).

* w ED jako hasła są rodzaje, a nie gatunki dinozaurów, więc tak do końca czarno na białym tego nie widać. Dlaczego - taki mamenchizaur (rodzaj) to nie jeden gatunek typowy (Mamenchisaurus constructus), a ok. 10 gatunków (m.in. M. youngi, M. sinocanadorum, itd.).
"Mastodon sapiens"
						- 
				Utahraptor
- Moderator 
Nie mogę się doczekać, aż ED będzie kompletna. Będzie można robić wiele ciekawych statystyk, jak choćby ile dinozaurów jest w poszczególnych krajach  Ciekawe, czy rzeczywiście Chiny wyprzedziły już USA. Wysoko może być oprócz Mongolii także Argentyna.
 Ciekawe, czy rzeczywiście Chiny wyprzedziły już USA. Wysoko może być oprócz Mongolii także Argentyna.

Ciekawe, czy rzeczywiście Chiny wyprzedziły już USA. Wysoko może być oprócz Mongolii także Argentyna.
 Ciekawe, czy rzeczywiście Chiny wyprzedziły już USA. Wysoko może być oprócz Mongolii także Argentyna.Biologia, UW
						- Danu
- Jurajski allozaur 
- Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
Rodzaje to pewnie Chiny, ale gatunki kto wie zależy jeszcze jak liczyć ważne, nie ważne itd.

Tribute to Dinosaurs 2020
						- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur 
Najlepiej liczyć ważne.   

Jakiś czas temu robiłem porównanie i w nowych rodzajach (po ukazaniu sie I wydania "The Dinosauria") Chiny już wyprzedziły USA, muszę jeszcze sprawdzić łącznie w starych i nowych.

Jakiś czas temu robiłem porównanie i w nowych rodzajach (po ukazaniu sie I wydania "The Dinosauria") Chiny już wyprzedziły USA, muszę jeszcze sprawdzić łącznie w starych i nowych.
Te rodzaje po ukazaniu się I The Dinosauria to do kiedy sięgają?
Patrząc na to - dane z 2006 r. i też tylko rodzaje: http://www.wildprehistory.org/din_stat2006.htm
- to obecnie będą na pewno USA albo Chiny (wcale nie byłbym pewien, że Chiny przodują w ilości gatunków). Argentyna i Mongolia (odpowiednio 3 i 4 miejsce) daleko za nimi.
szerman - ED to jest bardzo kiepskie źródło do poznania odpowiedzi na to pytanie, bo jest tragicznie niekompletna - jeśli się nie mylę to nie zawiera nawet połowy rodzajów no i oczywiście jedynie rodzaje są uwzględniane.

Patrząc na to - dane z 2006 r. i też tylko rodzaje: http://www.wildprehistory.org/din_stat2006.htm
- to obecnie będą na pewno USA albo Chiny (wcale nie byłbym pewien, że Chiny przodują w ilości gatunków). Argentyna i Mongolia (odpowiednio 3 i 4 miejsce) daleko za nimi.
szerman - ED to jest bardzo kiepskie źródło do poznania odpowiedzi na to pytanie, bo jest tragicznie niekompletna - jeśli się nie mylę to nie zawiera nawet połowy rodzajów no i oczywiście jedynie rodzaje są uwzględniane.
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur 
Generalnie od 1992 roku, chociaż jest kilka starszych, które w tym wydaniu się nie ukazały.

No tak, ale oczywiście istotny jest moment końcowy tj. najnowszy rodzaj ("Jakiś czas temu robiłem...").
Szkoda, że wszyscy liczą rodzaje.

Szkoda, że wszyscy liczą rodzaje.
- szerman
- Neogeński mastodont 
- Imię i nazwisko: MSz
Wydaje mi się, że Argentyna odjechała Mongolii - wystarczy spojrzeć na ostatnich parę lat.nazuul pisze:obecnie będą na pewno USA albo Chiny. Argentyna i Mongolia (odpowiednio 3 i 4 miejsce) daleko za nimi.
Wiem. Mam nadzieję, że w tym roku ruszymy pełną parą, chociaż o ile dobrze pamiętam to było więcej, a nie mniej niż 50% taksonów (rodzajów).nazuul pisze:szerman - ED to jest bardzo kiepskie źródło do poznania odpowiedzi na te pytanie, bo jest tragicznie niekompletna - jeśli się nie mylę to nie zawiera nawet połowy rodzajów no i oczywiście jedynie rodzaje są uwzględniane.
"Mastodon sapiens"