Mam pytanie: czy zmiana pozycji systematycznej Sauroposeidon proteles i zaliczenie do tego gatunku okazów Paluxysaurus, wpłynęło na oszacowania jego masy?13. Sauroposeiodn proteles 27-28 m ???, 35-40 ton ???
Moja praca, czyli jak duże były Mega-Zauropody.
- 
				Janusz
- Sylurski akantod 
- Imię i nazwisko: Janusz Mermer
Re: Moja praca, czyli jak duże były Mega-Zauropody.
- Danu
- Jurajski allozaur 
- Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
Ciężko powiedzieć Somphospondyli i Brachiosauridae są inaczej zbudowane. Ale Sauroposeiodn to tylko 4 kręgi więc ciężko stwierdzić tutal liczyłem na podstawie Wedela który podawał hipotetyczną długość szyji w swojej pracy doktoranckiej.
EDIT: Doktoranckiej

EDIT: Doktoranckiej
Tribute to Dinosaurs 2020
a jeśli nie na tyle, ile się wydaje?Danu pisze:Ciężko powiedzieć Somphospondyli i Brachiosauridae są inaczej zbudowane.
Przydałyby się dane z nowej pracy Manniona i in. o Titanosauriformes, por. z np. D'Emic (2012) o Titanosauriformes.
Dobrze, że jest bibliografia, idealnie jeśli informacje byłbyby potwierdzone konkretnymi cytacjami.
- Danu
- Jurajski allozaur 
Zastanawia mnie czy zauroposejdon np nie mógł być podobny do daxiatitana ? Taka długa szyja itp.
Postaram się cytaty powyciągać. Co do szacunków są 2 grupy, zwolennicy cięższych i lekkich gigantów tak bym powiedział
ciężkich : np. Sassani, Holtz, Mortimer, Carpenter
lekkich : np. Armstrong, Wedel, Taylor, Paul.
Ja zaliczam się widać do tej 2

Postaram się cytaty powyciągać. Co do szacunków są 2 grupy, zwolennicy cięższych i lekkich gigantów tak bym powiedział

ciężkich : np. Sassani, Holtz, Mortimer, Carpenter
lekkich : np. Armstrong, Wedel, Taylor, Paul.
Ja zaliczam się widać do tej 2

- szerman
- Neogeński mastodont 
- Imię i nazwisko: MSz
Gregory S. Paul jako zwolennik "lekkich" zauropodów, ze swoim 75-tonowym Mamenchisaurus sinocanadorum?  

Z literaturą wygląda to porządnie, a cytaty jeszcze by tylko polepszyły przejrzystość tego tematu-rzeki; jeżeli już wykrystalizuje się jakiś konsensus to pewnie uaktualnię listę rekordów, bo od ok. 9 miesięcy nie była uaktualniana (np. niejasna sprawa zauroposejdona):
viewtopic.php?f=5&t=568

Z literaturą wygląda to porządnie, a cytaty jeszcze by tylko polepszyły przejrzystość tego tematu-rzeki; jeżeli już wykrystalizuje się jakiś konsensus to pewnie uaktualnię listę rekordów, bo od ok. 9 miesięcy nie była uaktualniana (np. niejasna sprawa zauroposejdona):
viewtopic.php?f=5&t=568
"Mastodon sapiens"
						- Danu
- Jurajski allozaur 
No Paul faktycznie poza małymi dziwnymi wyjątkami  Ale chodzi mi głownie o argentynozaura, puertazaura itp, ten mamenchizaur to strasznie dziwne jakieś ... w dodatku 17-metrowa szyja i taki szacunek
 Ale chodzi mi głownie o argentynozaura, puertazaura itp, ten mamenchizaur to strasznie dziwne jakieś ... w dodatku 17-metrowa szyja i taki szacunek  )) Jakoś mam wrażenie, że on nie powinien być wiele masywniejszy niż diplodokid typu nawet Supersaurus itd. Temu tak włamałem 40 ton ???. No bo patrząc ile z tej długości przypada na szyję itd... to trudno nawet 50 wpisać po głębszym zastanowieniu.
)) Jakoś mam wrażenie, że on nie powinien być wiele masywniejszy niż diplodokid typu nawet Supersaurus itd. Temu tak włamałem 40 ton ???. No bo patrząc ile z tej długości przypada na szyję itd... to trudno nawet 50 wpisać po głębszym zastanowieniu.
Co do listy właśnie Bruhathkayosaurus i Amphicoelias to ciężko stwierdzić który masywniejszy szczególnie, że Bruhathkayosaurus mógł mierzyć tylko 34-36 m jak by to porównać z alamozaurem albo argentynozaurem. Amphicoelias z kolei zależy czy bliżej mu do diplodoka czy do rebbachizaura. Rebbachizaurydy wydają się cięższe i masywniejsze nieco bardziej krępe.
EDIT: Co sądzicie o tym gdybaniu Sauroposeidon i Daxiatitan mogły być podobnej budowy ? Azjatyckie zauropody miay te szyje jednak charakterystycznie długie (nie wszytkie).

Ale chodzi mi głownie o argentynozaura, puertazaura itp, ten mamenchizaur to strasznie dziwne jakieś ... w dodatku 17-metrowa szyja i taki szacunek
 Ale chodzi mi głownie o argentynozaura, puertazaura itp, ten mamenchizaur to strasznie dziwne jakieś ... w dodatku 17-metrowa szyja i taki szacunek  )) Jakoś mam wrażenie, że on nie powinien być wiele masywniejszy niż diplodokid typu nawet Supersaurus itd. Temu tak włamałem 40 ton ???. No bo patrząc ile z tej długości przypada na szyję itd... to trudno nawet 50 wpisać po głębszym zastanowieniu.
)) Jakoś mam wrażenie, że on nie powinien być wiele masywniejszy niż diplodokid typu nawet Supersaurus itd. Temu tak włamałem 40 ton ???. No bo patrząc ile z tej długości przypada na szyję itd... to trudno nawet 50 wpisać po głębszym zastanowieniu.Co do listy właśnie Bruhathkayosaurus i Amphicoelias to ciężko stwierdzić który masywniejszy szczególnie, że Bruhathkayosaurus mógł mierzyć tylko 34-36 m jak by to porównać z alamozaurem albo argentynozaurem. Amphicoelias z kolei zależy czy bliżej mu do diplodoka czy do rebbachizaura. Rebbachizaurydy wydają się cięższe i masywniejsze nieco bardziej krępe.
EDIT: Co sądzicie o tym gdybaniu Sauroposeidon i Daxiatitan mogły być podobnej budowy ? Azjatyckie zauropody miay te szyje jednak charakterystycznie długie (nie wszytkie).
						- 
				Janusz
- Sylurski akantod 
47 tonowy kamarazaur to chyba też jego obliczenia...No Paul faktycznie poza małymi dziwnymi wyjątkami
- Danu
- Jurajski allozaur 
Pośrednio-
bo on wyliczył masę C. sumpremus na 23 tony przy 18 metrach a później podawano 23 m długości dla kamarazaura- swoją droga nie wiem skąd te dane szukałem i nie wiem na jakiej podstawie to 23 m się zjawiło, największe kamarazaury to chyba te 18-metrowe ale nie wiem.
EDIT:
Czytaj to
http://dml.cmnh.org/2012May/msg00179.html

bo on wyliczył masę C. sumpremus na 23 tony przy 18 metrach a później podawano 23 m długości dla kamarazaura- swoją droga nie wiem skąd te dane szukałem i nie wiem na jakiej podstawie to 23 m się zjawiło, największe kamarazaury to chyba te 18-metrowe ale nie wiem.
EDIT:
Czytaj to
http://dml.cmnh.org/2012May/msg00179.html
						- Danu
- Jurajski allozaur 
Faktycznie, przypominam sobie i to była ta pracka co tylko chyba papierówka była.

- 
				Janusz
- Sylurski akantod 
znalazłem w necie coś takiego: http://fc03.deviantart.net/fs71/i/2013/ ... 5dezds.pngZastanawia mnie czy zauroposejdon np nie mógł być podobny do daxiatitana ? Taka długa szyja itp.
A co do Paula, zauropody na jego rekonstrukcjach są jakieś kościste- nic dziwnego że uważa je za takie lekkie.
- Danu
- Jurajski allozaur 
Nie wiem czy aż takie kościste. Ale wydaje mi się, że one własnie "takie lekkie" mogłybyć. Dlaczego?
Drapieżniki i tak zapewne skupiały się na mniejszych, młodszych chorych osobnikach, 50 tonowy zauropod to spore wyzwanie dla każdego drapieznika, nie musiał mieć 100 ton , żeby czuć się w miare bezpieczny.
Wszystkie te problemy z krążeniem, trawieniem, z poruszaniem, wstawaniem itd ... jest wiele hipotez na temat tego jak zauropody z tym wszystkim sobie radziły, jednak być może poprostu były sporo lżejsze, przez co wcale nie mniej fascynujące.
Kolejna kwestia media- media kreują od razu te największe wartości a potem po jakimś czasię są one rewidowane.
świetnie to ujoł parę lat temu Dawid -zacytuję:
"Wyobraźcie sobie, że znajdujecie bardzo fragmentryczne szczątki zauropoda. Bardzo ogólnikowe oszczacowania dają masę w przedziale 20-80 ton. W artykule piszecie... "Mój zauropod dorastał być może nawet do 80 ton"

Drapieżniki i tak zapewne skupiały się na mniejszych, młodszych chorych osobnikach, 50 tonowy zauropod to spore wyzwanie dla każdego drapieznika, nie musiał mieć 100 ton , żeby czuć się w miare bezpieczny.
Wszystkie te problemy z krążeniem, trawieniem, z poruszaniem, wstawaniem itd ... jest wiele hipotez na temat tego jak zauropody z tym wszystkim sobie radziły, jednak być może poprostu były sporo lżejsze, przez co wcale nie mniej fascynujące.
Kolejna kwestia media- media kreują od razu te największe wartości a potem po jakimś czasię są one rewidowane.
świetnie to ujoł parę lat temu Dawid -zacytuję:
"Wyobraźcie sobie, że znajdujecie bardzo fragmentryczne szczątki zauropoda. Bardzo ogólnikowe oszczacowania dają masę w przedziale 20-80 ton. W artykule piszecie... "Mój zauropod dorastał być może nawet do 80 ton"
						- Danu
- Jurajski allozaur 
Wspaniałe prace Harmatna w tym tygodniu związane z tym tematem.
http://scotthartman.deviantart.com/art/ ... -378125466
http://scotthartman.deviantart.com/art/ ... -377926032

http://scotthartman.deviantart.com/art/ ... -378125466
http://scotthartman.deviantart.com/art/ ... -377926032
						- szerman
- Neogeński mastodont 
- Imię i nazwisko: MSz
Zawsze mi się podobały jego szkieletowe rekonstrukcje  Co ciekawe, w drugim linku "olbrzymie" tytanozaury nie są aż tak olbrzymie.
 Co ciekawe, w drugim linku "olbrzymie" tytanozaury nie są aż tak olbrzymie.

Co ciekawe, w drugim linku "olbrzymie" tytanozaury nie są aż tak olbrzymie.
 Co ciekawe, w drugim linku "olbrzymie" tytanozaury nie są aż tak olbrzymie."Mastodon sapiens"
						- Danu
- Jurajski allozaur 
Sporo dyskutowaliśmy na ten temat:) Co prawda moj pisany angielski jest bez rewelacji  ale generalnie robiliśmy sporo wyliczeń itd najwięcej scott kombinował z tą piszczelą alamozaura, początkowo źle ją oszacował dlatego rozmawialiśmy o tym.
  ale generalnie robiliśmy sporo wyliczeń itd najwięcej scott kombinował z tą piszczelą alamozaura, początkowo źle ją oszacował dlatego rozmawialiśmy o tym. 
http://skeletaldrawing.blogspot.com/201 ... f-big.html
jest też ten blog na temat rozmiarów Scott się mocno wciągnoł w to w ostatnich dniach
A co nie aż tak dużych tytanozaurów, hmm oficjalny szacunek dla futa to 26 m z tym, że 13 m bez ogona i sam ogon ponoć 13 m, dlatego Scott stwierdził, że ogon zaduży by był i podaje 23 m. Nie wiem może i ma rację.

ale generalnie robiliśmy sporo wyliczeń itd najwięcej scott kombinował z tą piszczelą alamozaura, początkowo źle ją oszacował dlatego rozmawialiśmy o tym.
  ale generalnie robiliśmy sporo wyliczeń itd najwięcej scott kombinował z tą piszczelą alamozaura, początkowo źle ją oszacował dlatego rozmawialiśmy o tym. http://skeletaldrawing.blogspot.com/201 ... f-big.html
jest też ten blog na temat rozmiarów Scott się mocno wciągnoł w to w ostatnich dniach

A co nie aż tak dużych tytanozaurów, hmm oficjalny szacunek dla futa to 26 m z tym, że 13 m bez ogona i sam ogon ponoć 13 m, dlatego Scott stwierdził, że ogon zaduży by był i podaje 23 m. Nie wiem może i ma rację.
						- Danu
- Jurajski allozaur 
Odnośnie jeszcze "Brachiosaurus" nougaredi wpisałem tutaj 32 m i 60 ton z znakami zapytania jest to jak napisałem wartość wysoce niepewna i trzeba do niej podchodzić z dystansem.
Hartman słusznie wypowiedział się na ten temat, że generalnie żyrafatytan miał dosyć małą proporcjonalnie kość krzyżową w porównaniu do późniejszych Macronaria co sprawia, że porównania "B". nougaredi do Giraffatitan dają górny limit dla tego zauropoda. "B". nougaredi jak wiemy pochodzi z albu i mógł mieć już bardziej "typowe" proporcje przez co całkowity rozmiar mógł być zawyżony w przypadku porównań z Giraffatitan.

Hartman słusznie wypowiedział się na ten temat, że generalnie żyrafatytan miał dosyć małą proporcjonalnie kość krzyżową w porównaniu do późniejszych Macronaria co sprawia, że porównania "B". nougaredi do Giraffatitan dają górny limit dla tego zauropoda. "B". nougaredi jak wiemy pochodzi z albu i mógł mieć już bardziej "typowe" proporcje przez co całkowity rozmiar mógł być zawyżony w przypadku porównań z Giraffatitan.
						- Ti58
- Dewoński labiryntodont 
- Kontakt:
Moje oszacowania dla BYU 13744, ktorego ulna jest 20 - 25% wieksza od szacowanych rozmiarow tej kosci u Holotypu
EDIT : Byla allometria szyji
Anchiornis 

- Danu
- Jurajski allozaur 
BYU 13744 to prawdopodobnie materiał należący do brachiozauryda (prywatna korespondencja z Asierem Larramendi).

- Ti58
- Dewoński labiryntodont 
- Kontakt:
Brachiozauryd...
Jest jeszcze BYU 17386, ze 171 cm kosc ramienna

Jest jeszcze BYU 17386, ze 171 cm kosc ramienna
Anchiornis 

- Danu
- Jurajski allozaur 
Jedno i drugie według Larramendiego to kości należące do bliżej nieokreślonego brachiozauryda.

- Ti58
- Dewoński labiryntodont 
- Kontakt:
100-tonowy maraapunizaur i 200-tonowy australijski ichnotaxon...
Anchiornis 

Jeżeli będziesz podawał wyniki swoich obliczeń tak jak to, bez podawania na czym bazowałeś, nikt tego nie będzie traktował poważnie. Nauka polega na weryfikowalności danych i metodologii.
1. W stanowisku, z którego pochodzi holotyp (Dry Mesa), odnaleziono dysartykułowane szczątki co najmniej dwóch – prawdopodobnie trzech – gatunków zauropodów (w tym Brachiosaurus), przez co identyfikacja jest niepewna (np. Taylor, 2009; Lovelace i in., 2007).
Lovelace i in. 2007: " The ulna (BYU 13744) referred to the type specimen of Supersaurus (CURTICE & STADTMAN, 2001) measures 1280mm, while the maximum predicted value (relative to the scapula) for the ulna is 1012mm, a 20% discrepancy. Therefore the referral of BYU 13744 to Supersaurus cannot be supported."
Lovelace i in. 2007 nie zbadali kości - ją by trzeba porównać z innymi, aby wiedzieć, od jakiego taksonu mogła należeć. Nie wiadomo więc, czym jest BYU 13744 a jak Danu podaje, jest też hipoteza brachiozaurydowa. Podejrzewam, że da się odróżnić kość łokciową brachiozauryda od diplokida (może nawet węziej, np. apatozauryna i diplodocyna), ale to wymaga badań.
2. Jakie są podstawy wyznacznia rozmiarów holotypu? Przypominam, że to łopatka i to nie wiadomo, która.
3. Jaką metodą oszacowałeś BYU 13744? Proste skalowanie na podstawie ww. długości?
4. Jak wyznaczyłeś allometrię szyji?
Po polsku pisze się liczby z przecinkami a nie kropkami, "holotyp" małą a ulna to kość łokciowa.