Wydaje mi się, że mamy tak mało publikacji, gdyż jest to dość niszowa tematyka, chociaż w ciągu ostatnich lat to się poprawia (dobrymi przykładami są ostatnia książka dla dzieci Tomasza Suleja i 3-4 książki z serii "Na ścieżkach nauki", wydane przez ostatnie 3 lata.
Oprócz wymienionych przez Ciebie książek są jeszcze dwie napisane przez Krzysztofa Poznańskiego prowadzącego kanał na YT NaukowoTV: Zanim pojawiły się dinozaury i Dinozaury i wielkie ssaki.
Witaj. Mam 12 lat i interesuję się zwierzętami, owadami, paleontologią. Zbierając okazy skamieniałości, głównie fliszu karpackiego oraz fotografuję zwierzęta.
Witaj. Mam 12 lat i interesuję się zwierzętami, owadami, paleontologią. Zbierając okazy skamieniałości, głównie fliszu karpackiego oraz fotografuję zwierzęta.
Witam wszystkich, postanowiłam dołączyć do forum ponieważ chciałabym poszerzać wiedzę na temat paleontologii. Obecnie moimi ulubionymi erami paleozoicznymi są Dewon i Perm, chciałam również wspomnieć o ulubionym dinozaurze ale doszłam do wniosku że trudno wybrać. Czasem grywam sobie w Path of Titans, ale marzy mi się jakaś bardziej realistyczna gra survivalowa o dinozaurach która nie skupia się tylko na bitwach z innymi graczami.
Witamy! Na początek warto wiedzieć, że poszczególne kategorie jednostek czasowych mają swoje specyficzne określenia: paleozoik jest erą, a dewon okresem.
Witamy! Na początek warto wiedzieć, że poszczególne kategorie jednostek czasowych mają swoje specyficzne określenia: paleozoik jest erą, a dewon okresem.
Dzięki za poprawienie, muszę bardziej obeznać się ze słownictwem
moimi ulubionymi erami paleozoicznymi są Dewon i Perm
Dobry gust, witamy
"Classification is a human exercise. Nature doesn't put labels on things."
―Steve Brusatte, The Rise and Reign of the Mammals: A New History, from the Shadow of the Dinosaurs to Us