ważne prace
ważne prace
Nie śledzę na bierząco wszystkich dinozaurologicznych doniesień. Wiadomo, że co roku opisuje się nowe okazy (i gatunki), redeskrybcji ulegają już znane, publikowane są nowe hipotezy filogenetyczne. Osobie z zewnątrz (a na forum jest tylko kilku speców) trudno się zorientować co jest mainstreamowe, co aktualne... Na pewno nie każdy nowy takson jest kluczowy. Czy praca "Birds origins anew" Feducciego z 2013 roku to dobre miejsce by rozpocząć zgłębianie pochodzenia ptaków? Czy klasyfikacja przedstawiona w wikipediowym haśle jest aktualna? Proponuję, by w tym wątku cytować i linkować ważne prace - dobre przeglądówki, dobre filogenezy i kluczowe nowe odkrycia. Nie ukrywam, że liczę szczególnie na nazuula.
Re: ważne prace
Na forum są odpowiednie wątki, gdzie komunikowane są nowe publikacje, nie wszyskie ale najważniejsze tak i to z wyraźnym komentarzem, że chodzi o istotną pracę. Nie widzę więc takiej potrzeby a dodatkowo taki nowy wątek tylko powodowałby, że informacje o konkretnej dziedzinie byłbyby rozdzielone na dwa wątki. Raczej warto więcej pisać o istotnych pracach paleo ze wszystkich dziedzin, bo to kuleje na forum.
Przykładowo prace, których nieuwzględnienie zarzuciłem "bazie danych" Danu - D'Emica (2012) o ewolucji bazalnych Titanosauriformes, rewizja Ceratosauria Carrano i Sampsona 2008, publikacja o bazalnych tetanurach Carrano et al. z 2012, rewizja Dromaeosauridae i filogeneza Paraves Turnera et al. 2012 czy rewizja heterodontozaurydów Sereno 2012 - zostały bardzo wyraźnie oznaczone jako istotne.
Przykładowo prace, których nieuwzględnienie zarzuciłem "bazie danych" Danu - D'Emica (2012) o ewolucji bazalnych Titanosauriformes, rewizja Ceratosauria Carrano i Sampsona 2008, publikacja o bazalnych tetanurach Carrano et al. z 2012, rewizja Dromaeosauridae i filogeneza Paraves Turnera et al. 2012 czy rewizja heterodontozaurydów Sereno 2012 - zostały bardzo wyraźnie oznaczone jako istotne.
[Stamp: Apsaravis] [Avatar: P. Weimer, CC BY-NC-SA 2.0]
No właśnie, czytając Twój komentarz w tamtym wątku wpadłem na pomysł osobnego tematu. Może dla nowych użytkowników byłoby to jednak ułatwienie?
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
Wydaje mi się, że dosyć dobry wybór publikacji można znaleźć na The Fossil Forum.
Przykładowo publikacje dotyczące ogólnie dinozaurów: http://www.thefossilforum.com/index.php ... xtinction/
Tutaj spis treści wszystkich tematycznych wątków z publikacjami:
http://www.thefossilforum.com/index.php ... -contents/
Przykładowo publikacje dotyczące ogólnie dinozaurów: http://www.thefossilforum.com/index.php ... xtinction/
Tutaj spis treści wszystkich tematycznych wątków z publikacjami:
http://www.thefossilforum.com/index.php ... -contents/
Przydatny zbiór, lecz z pewnością zbyt obszerny by się na szybko zorientować w dinozaurologii. Nazuul podał 3 prace z 2012 roku i jedną pracę z 2008. Myślę, że taka lista za ostatnie 5 lat obejmowałaby w przybliżeniu jakieś 20 prac, głównie analizy filogenetyczne dużych kladów, ale nie tylko takie publikacje... Można niniejszy temat zostawić i raz na kilka miesięcy doklejać tu jakąś ważną pracę, nawet jeśli dublując przy tym doniesienie z wątków typu "20xx w paleontologii"... Myślę, że to by mogło być przydatne, np. dla studentów zainteresowanych ewolucjonizmem, zoologią czy paleontologią, ale niekoniecznie chcących się zagłębiać w rozliczne forumowe wątki czy jeszcze liczniejsze prace naukowe. Znam wiele takich osób Może nawet którąś skusi to do rejestracji na forum...
- Dino
- Administrator
- Kontakt:
Bardzo dobry pomysł, Dawidzie, popieram.
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Skoro 5 lat, to łapie się przeglądówka o stegozaurach (Stegosauria) - nasza podstawa opisów tych pełnych wdzięku dinozaurów:Dawid Mazurek pisze:Myślę, że taka lista za ostatnie 5 lat obejmowałaby w przybliżeniu jakieś 20 prac, głównie analizy filogenetyczne dużych kladów, ale nie tylko takie publikacje...
Maidment, Susannah C.R.; Norman, David B.; Barrett, Paul M.; and Upchurch, Paul (2008). "Systematics and phylogeny of Stegosauria (Dinosauria: Ornithischia)". Journal of Systematic Palaeontology 6 (4): 1. doi:10.1017/S1477201908002459
"Mastodon sapiens"
OK, można coś takiego zrobić. Jednak byłbym skłonny nie faworyzować dinozaurów ale zrobić listę np. dla kręgówców czy tetrapodów.
- Dino
- Administrator
- Kontakt:
Przypomnę tylko, że forum nazywa się "Dinozaury.com!" ;)
Osobiście byłbym za wyróżnieniem kilku ważnych wątków, żeby nie robić chaosu w jednym.
Osobiście byłbym za wyróżnieniem kilku ważnych wątków, żeby nie robić chaosu w jednym.
-
- Moderator
Myślę, że można co rok robić podsumowania najważniejszych odkryć. Były już takie tematy, ale sprawa ostatnio trochę kulała. Najlepsze ostatnich 5 lat też jest dobrym pomysłem.
Biologia, UW
niestetyDino pisze:Przypomnę tylko, że forum nazywa się "Dinozaury.com!" ;)
Prawie rok temu napisałem taki oto post (teraz sobie o nim przypomniałem ):
http://www.forum.dinozaury.com/viewtopi ... 595#p46595
EDIT 4.4.2013: dopisałem tam kolejną pracę
Nie wiem czy faktycznie jestem odpowiednią osobą (ja tylko robię ED..,), czy będzie to komukolwiek potrzebne i czy zrobiłem to dobrze, ale w końcu jest: http://www.forum.dinozaury.com/viewtopic.php?f=4&t=5572Dawid Mazurek pisze:Nie ukrywam, że liczę szczególnie na nazuula.
Fajnie by było, gdyby osoby dobrze orientujące się w jakieś tematyce zrobiłyby własne listy
nazuul pisze:Jednak byłbym skłonny nie faworyzować dinozaurów ale zrobić listę np. dla kręgówców czy tetrapodów.