Onet.pl pisze:WyginiĂ?cie dinozaur??w - nowa hipoteza
Dinozaury wyginĂ???y w wyniku uderzenia meteorytu, kt??ry spad?? na ZiemiĂ? 300 tysiĂ?cy lat po asteroidzie obwinianym do tej pory o zag??adĂ? prehistorycznych gad??w.
Dr Gerta Keller z Princeton University uwa??a, ??e meteor, kt??ry 65 milion??w lat temu pozostawi?? po sobie krater Chicxulub u wybrze??y Meksyku, nie by?? wystarczajĂ?co du??y, aby doprowadziĂ? do ca??kowitego wyginiĂ?cia dinozaur??w i stanowi?? jedynie „rozgrzewkĂ?” przed kolejnym gigantycznym uderzeniem, kt??re mia??o miejsce 300 tysiĂ?cy lat p????niej.
Niestety do tej pory naukowcom nie uda??o siĂ? ustaliĂ? miejsca, w kt??rym dosz??o do zderzenia olbrzymiego asteroidu z ZiemiĂ?, chocia?? istniejĂ? dowody ??wiadczĂ?ce o tym, ??e mo??e to byĂ? krater Shiva w Indiach o ??rednicy prawie 500 kilometr??w.
dr Gerta Keller o nowym pomy??le na wymieranie K/Pa
- 
				d_m
dr Gerta Keller o nowym pomy??le na wymieranie K/Pa
JakoĹ nie chce mi siÄ wierzyÄ, Ĺźe dwie komety zabiĹy wszystkie dinozaury. Gdyby nawet wyziewy wulkaniczne siÄ nasiliĹy, to przecieĹź zabiĹyby tylko maĹe, przyziemne zwierzÄta- w koĹcu dwutlenek wÄgla jest ciÄĹźszy od powietrza. Wydaje mi siÄ, Ĺźe jakaĹ wada genetyczna lub choroba stopniowo je zabijaĹa, ale to tylko moje zdanie.

Przyczyn byĹo sporo - wulkanizm, komety, zmiana poziomu mĂłrz.

Wada genetyczna - niemoĹźliwe. MusiaĹa by sie pojawiÄ u wszystkich duĹźych zwierzÄ t jednoczeĹnie (65,5 Ma), co jest skrajnie nieprawdopodobne. Pamietajmy, Ĺźe wyginÄĹo teĹź wiele ptakĂłw, ssakĂłw, gadĂłw morskich i powietrznych, gĹĂłwonogĂłw... dĹugo by wynmnieniaÄ.
EDIT
ZnanazĹem artykuĹ na medal na ten temat we wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cretaceous ... tion_event

Wada genetyczna - niemoĹźliwe. MusiaĹa by sie pojawiÄ u wszystkich duĹźych zwierzÄ t jednoczeĹnie (65,5 Ma), co jest skrajnie nieprawdopodobne. Pamietajmy, Ĺźe wyginÄĹo teĹź wiele ptakĂłw, ssakĂłw, gadĂłw morskich i powietrznych, gĹĂłwonogĂłw... dĹugo by wynmnieniaÄ.
EDIT
ZnanazĹem artykuĹ na medal na ten temat we wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cretaceous ... tion_event
polecam ksiaĹźke Ewolucja i zagĹada. Wielkie wymieranie i jego przyczyny. Bardzo przystÄpnie jest tam opisana ta katastrofa (inne teĹźminmi pisze:JakoĹ nie chce mi siÄ wierzyÄ, Ĺźe dwie komety zabiĹy wszystkie dinozaury. Gdyby nawet wyziewy wulkaniczne siÄ nasiliĹy, to przecieĹź zabiĹyby tylko maĹe, przyziemne zwierzÄta- w koĹcu dwutlenek wÄgla jest ciÄĹźszy od powietrza. Wydaje mi siÄ, Ĺźe jakaĹ wada genetyczna lub choroba stopniowo je zabijaĹa, ale to tylko moje zdanie.
 ). Ta lektura na pewno poszerzy twojÄ
 wiedze na temat wielkich wymieraĹ, warto przeczytaÄ
 ). Ta lektura na pewno poszerzy twojÄ
 wiedze na temat wielkich wymieraĹ, warto przeczytaÄ