Regulamin forum "Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Hadrocodium późnojurajski ssakoksztaĹtny z terenĂłw obecnych Chin ;) Jest to jednym z pierwszych stworzeĹ, ktĂłre posiadaĹo cechy wyróşniajÄ ce ssaki: m.in. ssaczÄ budowÄ ucha oraz stosunkowo duĹźÄ komorÄ mĂłzgowÄ .
Prawie dobrze - nie zgadza siÄ czas wystÄpowania. Co do klasyfikacji - jest to ssakoksztaĹtny (Mammaliaformes) bardzo bliski wĹaĹniwym ssakom (Mammalia).
Napisz tylko wĹaĹciwy czas wystÄpowania i zadawaj
Nie wiem jak Wy, ale przyznam, Ĺźe ja jestem w zupeĹnej kropce. MoĹźe to po prostu jakaĹ odlotowa rekonstrukcja owiraptora?
Czy ten trop w ogĂłle jest dobry? To faktycznie ptak, czy ktĂłryĹ z pierzastych dinozaurĂłw?
PoniewaĹź szykujÄ siÄ do wyjazdu, muszÄ zadaÄ coĹ prostego, co szybko odgadniecie.
A zatem - ktĂłry z wymarĹych wielkich ssakĂłw czwartorzÄdu przetrwaĹ na dalekich stepach Rosji i Ukrainy na tyle dĹugo, Ĺźe jeszcze w X wieku arabscy wysĹannicy do BuĹgarĂłw WoĹĹźaĹskich opisywali niebezpieczne spotkanie z nim jako randez-vous z jednoroĹźcem. Rzeczony jednoroĹźec - czarny i masywniejszy od byka - miaĹ ich rzekomo zaatakowaÄ podczas podróşy.
ProszÄ podaÄ nazwÄ domniemanego jednoroĹźca oraz nazwisko arabskiego kronikarza, autora tej niezwykle frapujÄ cej dla paleontologĂłw notatki z X wieku.
Naturalnie. PeĹne nazwisko - Ahmed ibn Fadlan ibn al-Abbas ibn Raszyd ibn Hamad. To on rzekomo omal nie zostaĹ stratowany przez bydlÄ, ktĂłre mogĹo byÄ Elasmotherium.
Rzekomo na dworze perskim trzymano zbliĹźone bydlÄ, uchodzÄ ce za jednoroĹźca.
Nie, polski terazaur to karnik (T. silesiacus - rĂłwnolatek silezaura z Krasiejowa - ok. 230 Ma). Ten niemiecki pochodzi z noryku (T. suevicus). Natomiast smok pochodzi z 210-200 Ma. WiÄc ewentualnie ten niemiecki mĂłgĹ polowaÄ na nasze dicynodonty.
Nawiasem mĂłwiÄ c, to dicynodont mĂłgĹ padac takĹźe ofiarÄ polskiego celofyzoida.