Skromny i mało rozbudowany, na podstawie Wang i in. będzie chyba trzeba zaktualizować bazalne Hadrosauroidea. Dawno nie pisałem czegokolwiek

Nie wiem dlaczego, ale na ED mogę się logować na FF, ale na forum muszę już z innej przeglądarki - dziwne

w jakim sensie? Ani nie w miarę kompletny, ani nie szczególnie zbadany, ani słynnyYunganglong to jeden z najbardziej znanych bazalnych hadrozauroidów
to brzmi jakby był to kluczowy takson, ale chyba jest na wyrost (niezwykle ważne skoro jest 6 porównywalnych?)Jego odkrycie jest niezwykle ważne, ponieważ przed jego odkryciem paleontolodzy znali jedynie sześć taksonów bazalnych Hadrosauroidea z czasów przedkampańskich, przez co dysponowaliśmy ograniczoną wiedzą na temat ich genezy.
??Wang, R.F., You, H.L., Xu, S. C., Wang, S.Z.;, Yi, J., Xie, L.J., Jia, L., Li, Y.X. (2013) "A New Hadrosauroid Dinosaur from the Early Late Cretaceous of Shanxi Province, China". In Evans, David C. PLoS ONE 8 (10): e77058.
Ilustracje junganglonga są już wrzucone na Commons, więc można użyć którejś z nich.nazuul pisze:brak ilustracji
Cytat z Wang i in.:nazuul pisze:ale jeszcze to wymaga przyjrzenia się:w jakim sensie? Ani nie w miarę kompletny, ani nie szczególnie zbadany, ani słynnyYunganglong to jeden z najbardziej znanych bazalnych hadrozauroidów
Yunganglong represents one of the most basal Late Cretaceous hadrosauroids and is diagnosed by a unique combination of features in its skull and femur.
tylko zamiast "bazalny" napisałeś "znany"szerman pisze:"Yunganglong reprezentuje jednego z najbardziej bazalnych hadrozauroidów późnej kredy" - niemal dosłowne tłumaczenie
późnokredowych przedkampańskich - ogólnie przedkampańskich jest bardzo wiele (tak samo Jeyawati)przed jego odkryciem paleontolodzy znali jedynie sześć taksonów bazalnych Hadrosauroidea z czasów przedkampańskich