Regulamin forum "Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
to Ictitherium viverinum, maĹa prymitywna hiena z miocenu i wczesnego pliocenu Eurazji i Afryki. Prowadzila tryb zycia maĹego drapieĹźnika jak wiwery. MogĹa jeĹÄ owady, ale tez jajka, owoce, gryzonie (tak mi sie wydaje)
Naturalnie. Dobra odpowiedĹş. Z delikatnym dopowiedzeniem - iktiterium nie do koĹca prowadziĹo tryb Ĺźycia wiwer. Raczej wĹaĹnie hien. Tak jak one, ĹźyĹa prawdopodobnie w stadach, co u wiwer nie jest reguĹÄ . Owadzia dieta - typowa zapewne dla iktiterium - teĹź nie jest u hien niczym szczegĂłlnym. WeĹşmy choÄby protela. Do wiwer zbliĹźa jÄ zatem wĹaĹciwie wyglÄ d i budowa ciaĹa.
Z tego jednak, co wiem, hieny i wiwery i tak wyrastajÄ z jednego pnia ewolucyjnego i sÄ bodajĹźe najbliĹźej spokrewnione wĹrĂłd drapieĹźnych. MylÄ siÄ?
Nie pomylÄ siÄ na pewno, jeĹli stwierdzÄ, Ĺźe teraz zadaje hanys.
Z tego co wiem to hieny sÄ najblizej spokrewnione z mangustowatymi. Protel to skrajny specjalista, dla hien "normalniejszy" jest tryb geparda (linia Chasmaporthetes) czy wilka (Thalassictis). Chyba wczesni przedstawiciele wiekszoĹci rodzin drapieĹźnych byli tybem zycia i wygladem podobni do Ĺaszowatych
Mniejsza o to.
Moja zagadka; kto to i jakiej gromady naleĹźaĹ?
Racja, pozory mylÄ . Najpierw myĹlaĹem Ĺźe to jakiĹ termospondyl, ale to chyba jest Acanthostega, znacznie prymitywniejszy tatrapod. DuĹźo palcĂłw ma
To Birgerbohlinia - naleĹźÄ ce do Ĺźyrafowatych stworzonko. ĹťyĹa w Hiszpanii w gĂłrnym miocenie (dokĹadnie w turolianie (?) o ile dobrze spolszczyĹem nazwÄ). Jej czaszka mierzyĹa 60 cm, wysokoĹc 1,8m a dĹugoĹÄ 3,3m (tak przynajmniej piszÄ tu, jeĹli dobrze zrozumiaĹem skrĂłty.
Co do wagi - moĹźe tyle co bardzo duĹźy koĹ - do 1,5t?
Ja sprĂłbujÄ postawiÄ na Giraffokeryx - teĹź z rodziny Ĺźyrafowatych, tyle Ĺźe z przeĹomu miocenu i pliocenu. Afryka, Azja i Europa.
PewnoĹci jednak nie mam.