Ps. Sorry za niezbyt wyraźne zdjęcia, na ten czas nie mam innych

Kupiłem go od znawców tematu, pokazujących różnice pomiędzy poszczególnymi zębami dinozaurów i nie tylko.
Nie trzeba być paleontologiem żeby odróżnić prawdziwy okaz od fake. Na The fossil forum jest masa znawców tematu, którzy to zidentyfikowali mi ten ząb kryptops i masę innych okazów. Mam także zęba Dinocrocuta gigantea z Gansu, który także został zidentyfikowany na forum, a dostałem go od kolegi i wiele innych zębów i kości. Jak ktoś kolekcjonuje skamieniałości latami, umie odróżnić podróbe od prawdziwego okazu. A nawet ktoś kto dopiero zaczął pasję skamieniałości a dużo przebywa wśród skamielin umie odróżnić.kryty_niekrytyczny pisze: ↑30 lipca 2025, o 14:05Znawcy tematu, tzn. paleontolodzy, nie sprzedają okazów![]()
Prawdziwy, dostałem potwierdzenie od członków The fossil Forum którzy lata spędzili w temacie zębów teropodów
Nie wiem dlaczego tutaj wszyscy krytykują sprzedawanie skamieniałości. Ktoś może kupić okaz, który okaże się być np. Nowym gatunkiem, którego potem da do opisania paleontologom. Rok temu znalazłem żuka i ważkę w oligocenie polski, którą dałem do opisania. Za niedługo mają się pojawić wyniki. Jak wszystko dobrze pójdzie, będą to drugie opisane owady z oligocenu Polski w historii. Pierwszymi opisanymi były Calosoma winnicaensis i Lestes polonicus, których odkrywcę znam osobiście.kryty_niekrytyczny pisze: ↑30 lipca 2025, o 14:05Znawcy tematu, tzn. paleontolodzy, nie sprzedają okazów![]()
Przez handel skamieniałościami wiele cennych okazów przepada naukowcom bezpowrotnie, a jak nawet zostanie odzyskany to mogą wystąpić problemy np. ustaleniem miejsca odnalezienia (świetnym przykładem tutaj jest niedawno nazwany Shri rapax). Dodatkowo takie skamieniałości mogą być "ulepszone", przez co mogą stracić wartość naukową. Bardzo szanuję osoby, które odnajdują skamieniałości i dają naukowcom do badań, ale niestety handel skamieniałościami bardziej szkodzi niż jej pomaga. Poza tym niedawno Thomas Carr na przykładzie Tyrannosaurus wyjaśniał w swojej publikacji szkodliwość tego zjawiska.
... ale żeby oznaczyć rodzaj na podstawie zęba, tym bardziej ze zdjęcia, to już raczej tak - i to nie pierwszym lepszym, ja bym nie podołał. Przypisanie takiego zęba do rodzaju wymagałoby wykonania pomiarów, np. związanych z serracją i wykonanie analizy ilościowej. Zob. np. tu: https://palaeo-electronica.org/content/ ... -theropods
Akurat tu nie skrytykowałem sprzedaży, tylko stwierdziłem fakt: paleontolodzy nie mogą sprzedawać skamieniałości, bo jest to w środowisku uznawane za zachowanie nieetyczne.Motyl.11 pisze: ↑31 lipca 2025, o 11:55Nie wiem dlaczego tutaj wszyscy krytykują sprzedawanie skamieniałości.kryty_niekrytyczny pisze: ↑30 lipca 2025, o 14:05Znawcy tematu, tzn. paleontolodzy, nie sprzedają okazów![]()