Ząb kryptops palaios

Luźne rozmowy paleontologiczne :)
rys. swordlord3d.deviantart.com
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Motyl.11
Dewoński labiryntodont
Dewoński labiryntodont

Ząb kryptops palaios

Post autor: Motyl.11 »

Chciałem się pochwalić moim nowym nabytkiem. Zębem dinozaura Kryptops palaios .

Ps. Sorry za niezbyt wyraźne zdjęcia, na ten czas nie mam innych :)
Załączniki
IMG_20250630_130953.jpg
IMG_20250630_130958.jpg
IMG_20250630_131000.jpg

kryty_niekrytyczny
Triasowy silezaur
Triasowy silezaur

Re: Ząb kryptops palaios

Post autor: kryty_niekrytyczny »

A skąd wiesz, że to ząb Kryptops?

Motyl.11
Dewoński labiryntodont
Dewoński labiryntodont

kryty_niekrytyczny pisze:
24 lipca 2025, o 14:00
A skąd wiesz, że to ząb Kryptops?
Kupiłem go od znawców tematu, pokazujących różnice pomiędzy poszczególnymi zębami dinozaurów i nie tylko.

kryty_niekrytyczny
Triasowy silezaur
Triasowy silezaur

Znawcy tematu, tzn. paleontolodzy, nie sprzedają okazów 😉

Awatar użytkownika
Lythronax
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024

Post autor: Lythronax »

Ciekawi mnie czy ten ząb jest autentyczny czy tylko podróbką. Prawdziwi naukowcy nie zajmują się handlem skamieniałości, a tym bardziej autentycznych okazów.
Autor awataru: Gabriel Ugueto

Centrosaurinae

kryty_niekrytyczny
Triasowy silezaur
Triasowy silezaur

Motyl.11 pisze:
25 lipca 2025, o 14:31
Kupiłem go od znawców tematu, pokazujących różnice pomiędzy poszczególnymi zębami dinozaurów i nie tylko.
Czy potrafisz wymienić jedną cechę wskazują na to, że to ten rodzaj?

Motyl.11
Dewoński labiryntodont
Dewoński labiryntodont

30 lipca 2025, o 14:05
Nie trzeba być paleontologiem żeby odróżnić prawdziwy okaz od fake. Na The fossil forum jest masa znawców tematu, którzy to zidentyfikowali mi ten ząb kryptops i masę innych okazów. Mam także zęba Dinocrocuta gigantea z Gansu, który także został zidentyfikowany na forum, a dostałem go od kolegi i wiele innych zębów i kości. Jak ktoś kolekcjonuje skamieniałości latami, umie odróżnić podróbe od prawdziwego okazu. A nawet ktoś kto dopiero zaczął pasję skamieniałości a dużo przebywa wśród skamielin umie odróżnić.

Motyl.11
Dewoński labiryntodont
Dewoński labiryntodont

Lythronax pisze:
30 lipca 2025, o 20:48
Ciekawi mnie czy ten ząb jest autentyczny czy tylko podróbką. Prawdziwi naukowcy nie zajmują się handlem skamieniałości, a tym bardziej autentycznych okazów.
Prawdziwy, dostałem potwierdzenie od członków The fossil Forum którzy lata spędzili w temacie zębów teropodów

Motyl.11
Dewoński labiryntodont
Dewoński labiryntodont

Nie wiem dlaczego tutaj wszyscy krytykują sprzedawanie skamieniałości. Ktoś może kupić okaz, który okaże się być np. Nowym gatunkiem, którego potem da do opisania paleontologom. Rok temu znalazłem żuka i ważkę w oligocenie polski, którą dałem do opisania. Za niedługo mają się pojawić wyniki. Jak wszystko dobrze pójdzie, będą to drugie opisane owady z oligocenu Polski w historii. Pierwszymi opisanymi były Calosoma winnicaensis i Lestes polonicus, których odkrywcę znam osobiście.

Awatar użytkownika
Lythronax
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024

Post autor: Lythronax »

Motyl.11 pisze:
31 lipca 2025, o 11:55
Nie wiem dlaczego tutaj wszyscy krytykują sprzedawanie skamieniałości. Ktoś może kupić okaz, który okaże się być np. Nowym gatunkiem, którego potem da do opisania paleontologom.
Przez handel skamieniałościami wiele cennych okazów przepada naukowcom bezpowrotnie, a jak nawet zostanie odzyskany to mogą wystąpić problemy np. ustaleniem miejsca odnalezienia (świetnym przykładem tutaj jest niedawno nazwany Shri rapax). Dodatkowo takie skamieniałości mogą być "ulepszone", przez co mogą stracić wartość naukową. Bardzo szanuję osoby, które odnajdują skamieniałości i dają naukowcom do badań, ale niestety handel skamieniałościami bardziej szkodzi niż jej pomaga. Poza tym niedawno Thomas Carr na przykładzie Tyrannosaurus wyjaśniał w swojej publikacji szkodliwość tego zjawiska.
https://palaeo-electronica.org/content/ ... ed-species
Autor awataru: Gabriel Ugueto

Centrosaurinae

kryty_niekrytyczny
Triasowy silezaur
Triasowy silezaur

Motyl.11 pisze:
31 lipca 2025, o 11:50
Nie trzeba być paleontologiem żeby odróżnić prawdziwy okaz od fake.
... ale żeby oznaczyć rodzaj na podstawie zęba, tym bardziej ze zdjęcia, to już raczej tak - i to nie pierwszym lepszym, ja bym nie podołał. Przypisanie takiego zęba do rodzaju wymagałoby wykonania pomiarów, np. związanych z serracją i wykonanie analizy ilościowej. Zob. np. tu: https://palaeo-electronica.org/content/ ... -theropods
Zaglądam na różne fora internetowe i bardzo często widzę źle oznaczone okazy, zaś hitem giełd jest Orthoceras z Maroka.

Motyl.11 pisze:
31 lipca 2025, o 11:55
Nie wiem dlaczego tutaj wszyscy krytykują sprzedawanie skamieniałości.
Akurat tu nie skrytykowałem sprzedaży, tylko stwierdziłem fakt: paleontolodzy nie mogą sprzedawać skamieniałości, bo jest to w środowisku uznawane za zachowanie nieetyczne.

Fakt faktem, że sprzedaż skamieniałości jest bardzo kontrowersyjna i zdania co do niej są podzielone.

Często handel oznacza, że cenne naukowo okazy zamiast do kolekcji naukowej, trafiają do kogoś na kominek: dla nauki - nie istnieją. Popyt rodzi podaż - ceny szybują (tyranozaury trafiają do gwiazd Hollywoodu, a historia nanotyrana wciąż się toczy), cenne stanowiska są - czasem w nieodpowiedni sposób - eksploatowane, powstają podróbki i składaki. Nie mówię, że zawsze, każdy... to by było skrajne uproszczenie. Chwała Ci za to, że Twoje znaleziska wejdą do annałów nauki.

Zobacz jak to jest w archeologii. Wyobrażasz sobie, że ktoś wycina malunki naskalne, albo sprzedaje na Allegro kości i ozdoby z grobów?

ODPOWIEDZ