Merlin Bird
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Merlin Bird
Może ktoś używa tej aplikacji? Też dotyczy dinozaurów, ale tych obecnych 

-
- Jurajski allozaur
Re: Merlin Bird
Ja czasem obserwuję ptaki (z ciekawszych widziałem 3-krotnie dudka, który choć średnio liczny, to trudny w obserwacji). Nie korzystałem nigdy z Merlin Birda, tylko z atlasów papierowych. Możesz zapytać się Piotra Gryza, byłego forumowicza, który zajmuje się dzisiejszymi i wymarłymi ptakami, co o tym sądzi. Jadę za niedługo na dwutygodniowy obóz naukowy, założę aplikację i przetestuję, jakbyś był ciekawy to daj znać.
PS: temat chyba do Off-Topic.
PS: temat chyba do Off-Topic.
To ja już bieliki częściej widuję niż dudki. Aplikacji nie znam, też korzystam z książek, moje obserwacje są przypadkowe.
-
- Jurajski allozaur
Moje głównie też. Bieliki też czasem widuję, u mnie nad Wisłą są co najmniej 2 pary, teraz kupuję lepszy aparat, jak uda mi się jakiegoś sfotografować to wyślę. Z dudkiem raz miałem ciekawe spotkanie- był u mnie na tarasie, jakiś metr ode mnie. Był to chyba 2019 i szukam właśnie zdjęć, bo pamiętam, że jakieś były. Generalnie z ciekawszych ptaków to widziałem dzięcioła zielonosiwego, zresztą przy znacznie bardziej doświadczonej osobie w birdingu, niestety był nieuchwytny dla mojego Canona

-
- Triasowy silezaur
U mojego taty w ogródku to dudki sobie chodzą grupowo 
Od jakiegoś czasu stosuję tą aplikację. Głównie do rozpoznawania dźwięków ptaków. Do tej pory rozpoznała mi ok. 40 gatunków. Ale zrobić im zdjęcie to już zupełnie co innego, ale próbuję. Np. takiego dudka, o którym wspominacie to nigdy nie spotkałem, a prezentuje się bardzo oryginalnie. Przy niektórych identyfikacjach pokazuje mi czerwoną kropkę, albo do połowy pomarańczową. Przypuszczam, że to ma związek z małą szansą spotkania takiego ptaka, ale nie mogę znaleźć wyjaśnienia.