Żeby doszło do wybuchu śmiechu należy przeczytać fragment o kończynach przednich i 20 m Zuul

O takim badaniu jeszcze nie słyszałem.Ciekawą teorię takiej budowy łap przedstawiono parę lat temu. Badacza twierdzili, że krótkie przednie kończyny umożliwiały stworzeniom bezpieczne jedzenie w grupie. Ich zdaniem w szale konsumpcji ryzyko odgryzienia bratniemu dinozaurowi ręki zostało znacznie ograniczone.
nazuul pisze: ↑11 grudnia 2022, o 17:26Widać elementarne braki wiedzy biologicznej autora, 20 m ankylozaur to tylko pomyłka wielkościowa, gorzej, że "Tyranozaur nie znał słowa litość" czy "po co miałyby szukać sobie towarzyszy, gdy znajdowały się na samym szczycie łańcucha pokarmowego", ale logika też kuleje np. "trzeci – jeden z najnowszych". Niestety jest to typowy poziom tzw. dziennikarstwa.
Ciekawe, że nazwę tyranozaura piszą w całości (oba człony) wielką literą a zuula małą - aby czytający wiedział, komu należy się szacunek?
Źródło to Glos24.pl, onet tylko przekopiował.
Kriolofozaur Szymon Jagusztyn pisze: ↑11 grudnia 2022, o 18:43O takim badaniu jeszcze nie słyszałem.Ciekawą teorię takiej budowy łap przedstawiono parę lat temu. Badacza twierdzili, że krótkie przednie kończyny umożliwiały stworzeniom bezpieczne jedzenie w grupie. Ich zdaniem w szale konsumpcji ryzyko odgryzienia bratniemu dinozaurowi ręki zostało znacznie ograniczone.
8,8 tony - czemu nie, szacunek jak szacunek. Cieszmy się, że nie 88 ton.Padian, K. 2022. Why tyrannosaurid forelimbs were so short: An integrative hypothesis. Acta Palaeontologica Polonica 67 (1): 63–76. pisze:Hypothesis.—The forearms of large, derived tyrannosaurids were reduced to essentially non-functional structures for a specific selective reason: they were a liability to adults and larger sub-adults during competitive feeding on carcasses
Nie wiedziałem o tym artykule. Na poważnie: artykuł bez zrobienia żadnych badań statystycznych itp.nazuul pisze: ↑11 grudnia 2022, o 18:55Kriolofozaur Szymon Jagusztyn pisze: ↑11 grudnia 2022, o 18:43O takim badaniu jeszcze nie słyszałem.Ciekawą teorię takiej budowy łap przedstawiono parę lat temu. Badacza twierdzili, że krótkie przednie kończyny umożliwiały stworzeniom bezpieczne jedzenie w grupie. Ich zdaniem w szale konsumpcji ryzyko odgryzienia bratniemu dinozaurowi ręki zostało znacznie ograniczone.Padian, K. 2022. Why tyrannosaurid forelimbs were so short: An integrative hypothesis. Acta Palaeontologica Polonica 67 (1): 63–76. pisze:Hypothesis.—The forearms of large, derived tyrannosaurids were reduced to essentially non-functional structures for a specific selective reason: they were a liability to adults and larger sub-adults during competitive feeding on carcasses
Chodzi mi bardziej o to czy po odgryzieniu i przeżyciu tego, dinozaur miałby mniejsze szanse przeżycia w wypadku bezużyteczności? Wydaje mi się, że nie.3. Też jest taka hipoteza. W tym artykule "(i, ii) Sexual or social display" i "(iv) Pectoral claspers during sex:"