Czym jest batoński materiał skalny z Grójca?
Czym jest batoński materiał skalny z Grójca?
Gad z Grójca jest w bardzo jasnym materiale skalnym, kolorem przypomina kawę zbożową z mlekiem, ale nie to mnie martwi. Martwi mnie kruchość tego materiału. Zeskrobywać można go paznokciem kciuka, a jak trochę zmoczy się go szmatką nasiąkniętą wodą, to ten materiał robi się trochę mazisty. Kości na szczęście są twardsze. Co to za materiał skalny tak miękki, taki piaskowy? Przez 160 milionów lat nie skamieniał na kamień?
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Re: Czym jest batoński materiał skalny z Grójca?
Powiem tak, część iłów i mułowców pod wpływem wody dość mocno się rozpada i potrafi zamienić się w maź. Niestety nie wiem, jak wyglądają odsłonięcia w Grójcu, ale aż dziwne, że zachowały się w nich jakieś skamieniałości. Zwróciłeś uwagę na to, czy w tych skałach są jakieś bezkręgowce takie jak: małże, ślimaki lub amonity? Pomogłoby to nieco naświetlić środowisko powstania osadu oraz jego wiek.
Do jednego speca zagranicznego wysłałem fragmenty roślin będące na prostokątnej bryle z gadem. Rozpoznał Cladophlebis aurita i dodał: paproć jurajska - Baton. Pewne fragmenty tej rośliny udało mi się bardziej wydobyć zwykłą cerówką (igłą do szycia). Skrobię nią jakbym zeskrobywał zaschnięty piach, bez najmniejszego trudu, bez naciskania na igłę. W dodatku bez uszczerbku dla jakości paproci. Za gada się nie biorę. Gad i paprotki mają kolor kawy zbożowej z mlekiem. Gad tkwi w bryle, odsłonięta jedynie powierzchnia kości, ale nie przeze mnie. Jakieś resztki jakichś drobnych skamieniałości są, ale co to? Nie wiem. Gada nie pokazywałem specowi. Te drobne resztki współtowarzyszących skamieniałości mu sfotografuję i wyślę w mailu.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Nie piję kawy, więc wyobrażam sobie, że są jasnobrązowe, być może drobne szczątki powiedzą coś więcej. Tak z ciekawości, kim jest ten specjalista?
Paleontolog z USA. Specjalizuje się w morskich skamieniałości jurajskich na Creek Mountain.
posty połączone
@Taurovenator
W każdym razie dziękuję za jakieś informacje o Grójcu. Przynajmniej ty się tu odezwałeś.
posty połączone
https://www.ebay.com/itm/225466941627?_ ... R5biuquPZQ
I tu:
https://www.ebay.com/itm/225466858623?_ ... Sw2ChkBloc
I tu:
https://www.ebay.com/itm/226547498454?_ ... 101224.m-1
posty połączone
No wysłałem mu całe fotki, w gruncie rzeczy przecież nie chodzi mi o resztki innych współtowarzyszących organizmów. Odpowiedział, że krokodylomorfowaty do opisania, bo gatunek nieznany. Mam zatem krokodyla, a miałem nadzieję, że ichtiozaura zważywszy na spiczasty pysk z zębami.
@Taurovenator
W każdym razie dziękuję za jakieś informacje o Grójcu. Przynajmniej ty się tu odezwałeś.
posty połączone
W internecie są skamieniałości z Grójca, więc poszukiwacze musieli natrafić na dobre miejsce. Też Cladophlebis.Taurovenator pisze: ↑18 stycznia 2025, o 15:53Niestety nie wiem, jak wyglądają odsłonięcia w Grójcu, ale aż dziwne, że zachowały się w nich jakieś skamieniałości.
https://www.ebay.com/itm/225466941627?_ ... R5biuquPZQ
I tu:
https://www.ebay.com/itm/225466858623?_ ... Sw2ChkBloc
I tu:
https://www.ebay.com/itm/226547498454?_ ... 101224.m-1
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
W sumie krokodylomorf brzmi dość interesująco. Na pewno obecnie zespół z Instytutu Paleontologii PAN zajmujący się Jurą w Polsce (m.in. Błażej Błażejowski, ale również Tomasz Szczygielski, choć tej już nieco mniej) byliby zainteresowani Twoim okazem, gdyż sami szukają jurajskich gadów morskich, aczkolwiek w okolicach Wielunia. Wiemy już, że pływały tam morskie krokodylomorfy (konkretnie teleozauoridy), więc kto wie, może też znalazłeś przedstawiciela tej grupy.Stary pisze: ↑18 stycznia 2025, o 19:03No wysłałem mu całe fotki, w gruncie rzeczy przecież nie chodzi mi o resztki innych współtowarzyszących organizmów. Odpowiedział, że krokodylomorfowaty do opisania, bo gatunek nieznany. Mam zatem krokodyla, a miałem nadzieję, że ichtiozaura zważywszy na spiczasty pysk z zębami.
Ja nie znajduję, bo nigdy nie szukałem skamieniałości w terenie. Wyłącznie kupuję, a ponieważ kupuję od ok. 10 lat, to znam sporo sprzedawców, zarówno w Polsce, jak i w świecie. Dzięki mnie gad z Grójca pozostanie w Polsce. Był już wyceniony w dolarach dla potencjalnego nabywcy zachodniego.
Wymienieni przez Ciebie naukowcy mają jakieś maile? Słyszałem, że okazów kolekcjonerskich się nie bada. To prawda? Słyszałem też, że okazy do badań się ciacha. Jeżeli tak, to na pewno nie wypożyczę do takich badań. To chyba zrozumiałe.
Dobrze się prezentuje obok moich gadów z Chin - Keichozaura i Miksozaura. Gad Polak w kolekcji. Brzmi dumnie.
Wymienieni przez Ciebie naukowcy mają jakieś maile? Słyszałem, że okazów kolekcjonerskich się nie bada. To prawda? Słyszałem też, że okazy do badań się ciacha. Jeżeli tak, to na pewno nie wypożyczę do takich badań. To chyba zrozumiałe.
Dobrze się prezentuje obok moich gadów z Chin - Keichozaura i Miksozaura. Gad Polak w kolekcji. Brzmi dumnie.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Tak, jak wejdziesz na stronę Instytutu Paleobiologii PAN (listę pracowników) to znajdziesz ich adresy. Kwestia badań kolekcjonerskich okazów jest do dogadania, ale zazwyczaj paleontolodzy mają opory przed badaniem okazów zakupionych przez inne osoby, ponieważ niekiedy okazały się dość wymyślnymi fałszerstwami (z nowszy spraw: okazów typowy chińskiego pterozaura Luchibang okazał się być sklejką czaszki oraz szkieletu pozaczaszkowego; marokański mozazaur Xenodens znany z dość niekompletnych skamieniałości [bodajże kości szczękowej] też okazał się fałszerstwem, ale w inny sposób (handlarze podwoili liczbę zębów w zębodołach). Twój okaz może zostać zeskanowany za pomocą mikrotomografu (praktycznie bez uszczerbku dla okazu), aby paleontolodzy mogli go zbadać.
Skoro skrobiąc cerówką zeskrobuję piach albo po podważeniu nią odskakuje zbędny fragment bryły odsłaniając dalszą część skamieliny, to o falsyfikacie nie może być mowy.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Nie twierdzę, że Twój okaz jest falsyfikatem. Tym lepiej dla niego. Chciałem tylko zwrócić uwagę na problemy z kupowanymi okazami.
Cerówką i cierpliwością można dużo zdziałać. Przykład:
Fazy bezszczękowca, od zakupu do finału cerówką.
<posty połączono>
A tak mi zrekonstruowali Stenkę (Stensiopeltę postulata).
Fazy bezszczękowca, od zakupu do finału cerówką.
<posty połączono>
A tak mi zrekonstruowali Stenkę (Stensiopeltę postulata).
Pewnie, że słyszałeś, ode mnie, kilka dni temu. Czytaj uważnie:
Proponuję też odświeżyć stare dyskusje, gdzie wyjaśniano, dlaczego okazy kolekcjonerskie są problematyczne.
Ok, dziękuję, puszczę maile z fotkami. Pozdrawiam.
<posty połączono>
P.S.
Zęby ma w lepszym stanie po 168 milionach lat niż ja po 50 latach życia. Nie chodzi o kolor.
<posty połączono>
Ułożenie okazu może wskazywać na wyrzucenie martwego osobnika na podmokły teren. Nic więcej na razie nie wiem od paleontologa z USA.
<posty połączono>
Trzymam się tego paleontologa z USA. Wziąłem się za umiejętne odskrobywanie z grudek piachu krawędzi kości i resztek piachu na wszystkich kościach. Mógłbym oddzielić wszystkie kości od piachu (dałbym radę, bo to się czuje skrobiąc igłą), ale wtedy utraciłbym ułożenie krokodylomorfa w bryle. Okaz jest doskonale zachowany, w pełni kompletny, pewnie dlatego, ze to młodziak, osobnik niedorosły. W zeskrobywaniu piachu doradza mi paleontolog. Pomaga jak amatorsko zrobić to, by nie uszkodzić okazu. Paleontolog ustalił, że jest to krokodylomorf morski tzw. metriorynch, zidentyfikował też szczątki amonitów. Są to Oxycerites. Powiedział mi, gdzie zeskrobać trochę próbki, bo okaz jest doskonałym stanie i być może będzie można ustalić pigment, co pozwoli poznać umaszczenie zwierzęcia. Kupię w aptece plastikowy pojemnik do badania moczu, umieszczę w nim próbkę i wyślę temu naukowcowi. Dodał, że jest to na pewno nieznany gatunek metrioryncha. Wiek oszacował na ok. 168 milionów lat.Taurovenator pisze: ↑18 stycznia 2025, o 22:38w okolicach Wielunia. Wiemy już, że pływały tam morskie krokodylomorfy (konkretnie teleozauoridy), więc kto wie, może też znalazłeś przedstawiciela tej grupy.
P.S.
Zęby ma w lepszym stanie po 168 milionach lat niż ja po 50 latach życia. Nie chodzi o kolor.
<posty połączono>
Ułożenie okazu może wskazywać na wyrzucenie martwego osobnika na podmokły teren. Nic więcej na razie nie wiem od paleontologa z USA.
-
- Jurajski allozaur
Ja tam bym się za bardzo nie cieszył, że pozostaje w Polsce, bo raczej z Twojej półki to zbyt wiele polskiej nauce czy poznaniu dziedzictwa przyrodniczego naszego kraju nie przyniesie i tutaj chyba nawet towarzystwo keichozaura i miksozaura niewiele pomoże...Stary pisze: ↑19 stycznia 2025, o 14:02Ja nie znajduję, bo nigdy nie szukałem skamieniałości w terenie. Wyłącznie kupuję, a ponieważ kupuję od ok. 10 lat, to znam sporo sprzedawców, zarówno w Polsce, jak i w świecie. Dzięki mnie gad z Grójca pozostanie w Polsce. Był już wyceniony w dolarach dla potencjalnego nabywcy zachodniego.
Jaka półka? Szuflada wyścielona watą. Szacunek się należy skamieniałości, dawnemu życiu. Bez kurzu, bez ryzyka upadku z półki. Z Amerykanami łatwiej się rozmawia. Na The Fossil Forum od razu witają hasłem, że jak masz skamieniałość, zrób zdjęcie, a chętnie pomożemy, pokierujemy... Fajnie, miło.
<posty połączono>
Pierwszy. Poznanie pradawnego zwierzęcia do przysłowiowego szpiku kości, nawet za cenę zniszczenia jego resztek albo przynajmniej pogorszenia jego stanu zachowania. Tak działa wasza nauka. Tak działa, bo na razie inaczej nie potrafi. Za 10, 20 czy 50 lat dzisiejsze metody badawcze będą archaiczne. Być może nie trzeba będzie ciachać, badać inwazyjnie. Spójrz na to w ten sposób. Wtedy i kolekcjoner i naukowiec będą syci. Usatysfakcjonowani w myśl powiedzenia: i wilk syty i owca cała.
Drugi punkt widzenia - kolekcjonerski. Liczy się stan skamieniałości, jej piękno, kompletność, doskonałość, urok, etc. Z punktu widzenia kolekcjonera okaz jest do podziwiania i zachwytu, że kiedyś żyło takie zwierzę. Zwierzę krokodylowate żyjące na terenach dzisiejszej Polski. Brzmi aż niewiarygodnie.
<posty połączono>
Są dwa punkty widzenia.Kriolofozaur Szymon Jagusztyn pisze: ↑30 stycznia 2025, o 21:27Ja tam bym się za bardzo nie cieszył, że pozostaje w Polsce, bo raczej z Twojej półki to zbyt wiele polskiej nauce czy poznaniu dziedzictwa przyrodniczego naszego kraju nie przyniesie i tutaj chyba nawet towarzystwo keichozaura i miksozaura niewiele pomoże...
Pierwszy. Poznanie pradawnego zwierzęcia do przysłowiowego szpiku kości, nawet za cenę zniszczenia jego resztek albo przynajmniej pogorszenia jego stanu zachowania. Tak działa wasza nauka. Tak działa, bo na razie inaczej nie potrafi. Za 10, 20 czy 50 lat dzisiejsze metody badawcze będą archaiczne. Być może nie trzeba będzie ciachać, badać inwazyjnie. Spójrz na to w ten sposób. Wtedy i kolekcjoner i naukowiec będą syci. Usatysfakcjonowani w myśl powiedzenia: i wilk syty i owca cała.
Drugi punkt widzenia - kolekcjonerski. Liczy się stan skamieniałości, jej piękno, kompletność, doskonałość, urok, etc. Z punktu widzenia kolekcjonera okaz jest do podziwiania i zachwytu, że kiedyś żyło takie zwierzę. Zwierzę krokodylowate żyjące na terenach dzisiejszej Polski. Brzmi aż niewiarygodnie.
- kryty_niekrytyczny
- Triasowy silezaur
Jest też inny punkt widzenia. Ty masz "zwierzę krokodylowate" z Polski. Ja mam w piwnicy szkielet 10-metrowego australopiteka spod Gliwic. Tak działa WASZA nauka.
Apeluję o zablokowanie tego trolla
Apeluję o zablokowanie tego trolla
Ze 2 lata temu uporczywie chciałem dowiedzieć się czegoś o pewnym moim owadzie w bursztynie bałtyckim. Owad całkowicie nieznany - opinia naukowców. Nazwałem go "Nosferatu", bo ma groźny wygląd, jest cały naszpikowany jakimiś kolcami, nawet na łbie. Pomimo, że jest doskonale zachowany i widoczny w bursztynie naukowcy nic nie mogli o nim powiedzieć poza tym, że to jakiś owad. Jeden z polskich naukowców badający inkluzje w bursztynie bałtyckim powiedział mi dosłownie tak: ten owad jest piękny i tajemniczy, aż chce się go poznać, ale trzeba by go pociąć. Chce pan tego?
<posty połączono>
<posty połączono>
Ależ nie trzeba, choć wolałbym, abyś napisał z jakiego powodu. Zemstę aż nadto czuć od ciebie. Ja z podobnych forów korzystam tylko wtedy, gdy mam jakieś pytania. Zdecydowanie wolę zagraniczne na czele z The Fossil Forum. Do widzenia!kryty_niekrytyczny pisze: ↑31 stycznia 2025, o 14:51Jest też inny punkt widzenia. Ty masz "zwierzę krokodylowate" z Polski. Ja mam w piwnicy szkielet 10-metrowego australopiteka spod Gliwic. Tak działa WASZA nauka.
Apeluję o zablokowanie tego trolla![]()
- kryty_niekrytyczny
- Triasowy silezaur
Ja miałem podobną sytuację. Po przecięciu owada na 100 kawałków, ów magicznie się posklejał i odleciał. To był przedstawiciel nowego rzędu.
Interesowała mnie odpowiedź na pytanie, czym jest batoński materiał skalny z Grójca? Tylko tyle. Pytanie zadane na szybko w czasie skrobania igłą okazu. Zeskrobany zbędny materiał zdmuchiwałem, a potem przecierałem na mokro szmatką, ale zauważyłem, że pocieranie na mokro szmatką, nawet delikatnie, lekko starło mi jeden z małych fragmentów paprotki jurajskiej współtowarzyszącej na bryle gadowi. Trochę się wystraszyłem i zaniepokoiłem, po czym zdziwiłem się, że materiał mający 160 milionów lat jest aż tak bardzo delikatny, że nie skamieniał. Na szczęście zabrałem się za robotę od najmniejszego fragmentu paprotki. Od tego momentu nie używam już ani szmatki ani wody, tylko zdmuchuję wyskrobany zbędny materiał. Profesor z USA pomógł mi konkretnie. Od razu powiedział, co to za materiał. Wytłumaczył, dlaczego jest tak delikatny. Pokierował, co robić, a czego absolutnie nie robić podczas odskrobywania. A Ty, co mi doradziłeś? Nic. Napisałeś, żeby zlikwidować trolla. Kiedyś z buzią wyskoczyłeś na mnie, że jak mogę kupować skamieniałości, to niemoralne, to zbrodnia. Kupowałem, kupuję i będę kupować i nikomu nic do tego. Nie będziesz mi układać życia ani pouczać. Jak lubisz pouczać, to trzeba było iść na księdza i pouczać osoby, które tego sobie życzą.
Jaki troll? Czy włażę do wielu tematów i w nich rozrabiam? Nigdy nie zabieram głosu w tematach, których nie założyłem. Nie mam w nich nic do powiedzenia, bo jestem laikiem.
<posty połączono>
Zobaczcie, ilu Polaków jest na The Fossil Forum. Niektórzy zaprezentowali tam całą swoją kolekcję. Teraz zadajcie sobie pytanie, dlaczego tam tak jest, a nie tu.
Jaki troll? Czy włażę do wielu tematów i w nich rozrabiam? Nigdy nie zabieram głosu w tematach, których nie założyłem. Nie mam w nich nic do powiedzenia, bo jestem laikiem.
<posty połączono>
Zobaczcie, ilu Polaków jest na The Fossil Forum. Niektórzy zaprezentowali tam całą swoją kolekcję. Teraz zadajcie sobie pytanie, dlaczego tam tak jest, a nie tu.
-
- Jurajski allozaur
No to skoro jest w szufladzie to wszystko gra, jak jeszcze bez kurzu to już lepiej być nie może.Stary pisze: ↑30 stycznia 2025, o 21:50Jaka półka? Szuflada wyścielona watą. Szacunek się należy skamieniałości, dawnemu życiu. Bez kurzu, bez ryzyka upadku z półki. Z Amerykanami łatwiej się rozmawia. Na The Fossil Forum od razu witają hasłem, że jak masz skamieniałość, zrób zdjęcie, a chętnie pomożemy, pokierujemy... Fajnie, miło.
80 centymetrów długości szuflada, głęboka. Nie gra, bo trzeba jeszcze skrobać. Misterna i bardzo powolna robota. Kobieta prosiła, aby po dniu skrobania chować do szuflady, aby okaz nie leżał cały czas na stole. Z drugim chłopem w domu wyjmujemy i chowamy, ale sam skrobię, bo drugi męski domownik nie ma cierpliwości.
Żaden sprzedawca nie oczyści dokładnie okazu.
<posty połączono>
Odmienny okaz też w towarzystwie roślin w moim temacie.
viewtopic.php?f=102&t=8863
<posty połączono>
Z Polski ta pierwsza Artropleura Armata (Śląsk), a sprzedawca z Sosnowca.
Żaden sprzedawca nie oczyści dokładnie okazu.
<posty połączono>
Odmienny okaz też w towarzystwie roślin w moim temacie.
viewtopic.php?f=102&t=8863
<posty połączono>
Z Polski ta pierwsza Artropleura Armata (Śląsk), a sprzedawca z Sosnowca.
1. Proszę nie pisać postu pod postem. Połączyłem je, ale przy kolejnych możliwe jest usuwanie. Mniej chaosu też by się przydało.
2. Proszę stosować się do regulaminu forum i ogólnych zasad netykiety i kulturalnego zachowania.
3. To nie jest forum kolekcjonerskie. Skoro inne miejsce jest fajne i miłe, proszę się udzielać tam. Ty tutaj przychodzisz, już któryś raz (już nie chcę przypominać poprzedniej działalności). Możesz opisywać tutaj swoje okazy i wyrażać opinie, tak samo jak np. kryty_niekrytyczny.
4. Niszczenie okazów nie jest standardową techniką badawczą, nie trzeba z tego robić sensacji.
5. Brak podania informacji (lub niewyraźne zdjęcia) i pytań oraz oczekiwanie na odpowiedzi, przy uwzględnieniu pkt 2, jest niecelowe. Uwzględniając poprzednie fantazjowanie, proszę się zatem nie dziwić, że działalność jest interpretowana jako trollowanie.
6. Pewne tematy przeniosłem. Temat o aukcji szkieletu plezjozaura nie pasuje do działu paleontologicznego - gady (zatytułowanego "Straszne potwory"), dlatego wylądował w dziale Off-topic.
2. Proszę stosować się do regulaminu forum i ogólnych zasad netykiety i kulturalnego zachowania.
3. To nie jest forum kolekcjonerskie. Skoro inne miejsce jest fajne i miłe, proszę się udzielać tam. Ty tutaj przychodzisz, już któryś raz (już nie chcę przypominać poprzedniej działalności). Możesz opisywać tutaj swoje okazy i wyrażać opinie, tak samo jak np. kryty_niekrytyczny.
4. Niszczenie okazów nie jest standardową techniką badawczą, nie trzeba z tego robić sensacji.
5. Brak podania informacji (lub niewyraźne zdjęcia) i pytań oraz oczekiwanie na odpowiedzi, przy uwzględnieniu pkt 2, jest niecelowe. Uwzględniając poprzednie fantazjowanie, proszę się zatem nie dziwić, że działalność jest interpretowana jako trollowanie.
6. Pewne tematy przeniosłem. Temat o aukcji szkieletu plezjozaura nie pasuje do działu paleontologicznego - gady (zatytułowanego "Straszne potwory"), dlatego wylądował w dziale Off-topic.
Skoro Pan moderator się odezwał, to na moje odchodne posłuchaj mojego głosu jako kogoś z zewnątrz, szczerego głosu. Nigdy nie czułem się członkiem tego forum, dlatego nazwałem siebie osobą z zewnątrz. Mój głos opiera się na obserwacjach tego forum nabytych w ciągu 3 lat (od 2022 r.). Również na obserwacjach innych forów, np. The Fossil Forum oraz na opiniach takich jak ja - kolekcjonerów skamieniałości. Opinia kolekcjonerów jest taka, że to forum nie jest miejscem do rozpoznawania i opisywania lepszych skamieniałości. Nie zarzucają Wam braku wiedzy, tylko warczenie, butę, atmosferę taką jakby zawisła w powietrzu przysłowiowa siekiera. Moje obserwacje też są takie. O tym forum mogę powiedzieć, zaopiniować go: masz lepszą skamieniałość, bez kija tu nie wchodź, a najlepiej odpuść sobie wchodzenie i poszukaj sobie przyjaźniejszego forum. Każde zagraniczne będzie przyjazne. Kto tu prosi o identyfikację skamieniałości i co przedstawia na zdjęciach? Ludzie, najczęściej nastolatkowie, którzy przypadkowo znaleźli coś najpospolitszego na plaży nad Bałtykiem albo w jakimś żwirowisku. Takie stworzyliście sobie forum! A wiecie, kto nauczył mnie nieświadomie mailowania do światowych paleontologów z prośbą o rozpoznanie i opisanie skamieniałości? Wy na tym forum! Gdy nie uzyskuje się gdzieś pomocy, to szuka się jej gdzie indziej, np. wysyłając maile do zagranicznych naukowców na adresy podane przez nich w internecie.