Czego nie wiemy o dinozaurach / The Dinosaurs (2026)

Czyli filmy, książki, czasopisma, strony internetowe itp. związane z paleontologią
Kriolofozaur Szymon Jagusztyn
Jurajski allozaur
Jurajski allozaur

Czego nie wiemy o dinozaurach / The Dinosaurs (2026)

Post autor: Kriolofozaur Szymon Jagusztyn »

Kontynuacja , która ukazała się kilka dni temu – "The Dinosaurs" póki co zbiera lepsze noty. Co ciekawe na ekranie pojawia się smok!

Ag.Ent
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur
Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński

Re: Life on our planet

Post autor: Ag.Ent »

Kriolofozaur Szymon Jagusztyn pisze:
12 marca 2026, o 20:57
Kontynuacja , która ukazała się kilka dni temu – "The Dinosaurs" póki co zbiera lepsze noty. Co ciekawe na ekranie pojawia się smok!
Obejrzałem. Chyba faktycznie lepsze od "Life on our planet". Można się przyczepić do pewnych rzeczy (część to pewnie uproszczenie dla masowego odbiorcy, jak choćby nazywanie niedinozaurowych archozaurów "jaszczurami"), jak np. do zachowań zwierząt, które nie zawsze wyglądają naturalnie i realistycznie (choć nie do tego stopnia, co w "Wędrówkach z dinozaurami 2"), ale ogólnie nie ma dramatu.
W którym momencie był smok (zakładam, że chodzi o Smok), bo nie zauważyłem?

Taurovenator
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024
Imię i nazwisko: Michał Siedlecki

Re: Life on our planet

Post autor: Taurovenator »

Ag.Ent pisze:
17 marca 2026, o 13:42
Kriolofozaur Szymon Jagusztyn pisze:
12 marca 2026, o 20:57
Obejrzałem. Chyba faktycznie lepsze od "Life on our planet". Można się przyczepić do pewnych rzeczy (część to pewnie uproszczenie dla masowego odbiorcy, jak choćby nazywanie niedinozaurowych archozaurów "jaszczurami"), jak np. do zachowań zwierząt, które nie zawsze wyglądają naturalnie i realistycznie (choć nie do tego stopnia, co w "Wędrówkach z dinozaurami 2"), ale ogólnie nie ma dramatu.
W którym momencie był smok (zakładam, że chodzi o Smok), bo nie zauważyłem?
Smok to generyczny rauizuch, który kłóci się o martwego Coelestiventus (pterozaura) z lilienszternem (odcinek 1, segment retycki). Co ciekawe, tylko ów pterozaur mógł występować w tym okresie (ok. 201-202 Ma).

ODPOWIEDZ