Wielkie wymierania

Jeśli masz jakiś problem lub pytanie związane z paleontologią, tutaj znajdziesz pomoc.
rys. http://www.lonelydinosaur.com/
Awatar użytkownika
baryonyx17
Kambryjski trylobit
Kambryjski trylobit

Wielkie wymierania

Post autor: baryonyx17 »

Cześć. Zastanawia mnie, co decyduje o tym, że dane wymieranie zalicza się do niesławnej wielkiej piątki. Przykładowo wymieranie z kapitanu z permu zdaje dorównywać się im skalą, a mimo to nie zostaje w tym zestawieniu uwzględnione. To tyczy się też innych wymierań (End-Bottomian mass extinction, Dresbachian mass extinction, czy Sepurkhovian mass extinction- wybaczcie, ale nie znalazłem polskich nazw). Co ma na to wpływ?
Niżej załączam wykres który dołączany jest do niemalże każdego artykułu na angielskiej wikipedii dotyczącego wymierań. Nie wiem na ile te dane są aktualne/rzeczywiste, ale wciąż kambr wygląda intrygująco na tle wielkiej piątki
Załączniki
Extinction_intensity.svg.png
All we are is Broken Glass
Thrown to the floor,
we were never meant to last

Awatar użytkownika
nazuul
Moderator
Moderator

Re: Wielkie wymierania

Post autor: nazuul »

To bardziej koncept kulturowy czy historyczny niż ściśle paleontologiczny, wynikający bardziej z historii badań i metod niż z twardych, jednoznacznych danych. Liczba jest arbitralna.
Sepurkhovian to serpuchow, więc np. serpuchowskie wielkie wymieranie.
Obrazek
[Stamp: Apsaravis] [Avatar: P. Weimer, CC BY-NC-SA 2.0]

Ag.Ent
Kredowy tyranozaur
Kredowy tyranozaur
Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński

Re: Wielkie wymierania

Post autor: Ag.Ent »

Przeważnie przyjmuje się, że masowe wymieranie zaczyna się od progu ok. 75% gatunków wymarłych w ciągu max. ok. 2,8 mln lat. Oczywiście wartości te są arbitralne, a dodatkowo na oszacowania skali wymierań wpływ ma wiele innych czynników - taksonomia (do jakiego poziomu schodzimy z naszymi klasyfikacjami? Rodzaj? Gatunek?), przyjęte modele statystyczne itd. Do tego dochodzi też kwestia konsekwencji ekologicznych danego wymierania - jest to jeszcze trudniejsze do obiektywnej oceny (o ile to w ogóle możliwe), choć były przeprowadzane tego rodzaju klasyfikacje (np. McGhee i in. 2013).

ODPOWIEDZ