Jak rozmnażały się dimetrodony
Jak rozmnażały się dimetrodony
Może to głupie pytanie, ale jak rozmnażały się dimetrodony, edafozaury i tym podobne gady, mające żagiel?
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Re: Może głupie pytanie
Z tego co kojarzę, "pelikozaury", takie jak Edaphosaurus, Sphenacodon, czy Dimetrodon były jajorodne.
Wiem, ale jakoś musiały się zapłodnić, a ten żagiel by przeszkadzałTaurovenator pisze: ↑26 listopada 2024, o 21:07Z tego co kojarzę, "pelikozaury", takie jak Edaphosaurus, Sphenacodon, czy Dimetrodon były jajorodne.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Nie wiem, czy ktokolwiek rozwiązał bądź rozważał ten problem, lecz wydaje mi się, że o ile "pelikozaury" miały podobne zwyczaje godowe co dzisiejsze gady lub ssaki, to samce prawdopodobnie ustawiały się pod kątem nad ciałem samicy.
Dziękuję za pomoc. Tak myślałem, jednak ten żagiel według mnię by bardzo przeszkadzał, szczególnie gdy spojrzysz na edafozaura, więc wolałem się upewnić.Taurovenator pisze: ↑26 listopada 2024, o 21:59Nie wiem, czy ktokolwiek rozwiązał bądź rozważał ten problem, lecz wydaje mi się, że o ile "pelikozaury" miały podobne zwyczaje godowe co dzisiejsze gady lub ssaki, to samce prawdopodobnie ustawiały się pod kątem nad ciałem samicy.