|
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Groot
|
Tytuł: Czy warto tam szukać ? Napisane: 20 września 2016, o 16:19 |
|
 |
Prekambryjski stromatolit |
 |
|
Witam wszystkich !
Mam pytanko,mianowicie.. Czy warto szukać skamielin w piaskowcu ? Mam niedaleko siebie kopalnie piaskowca, Krótka charakterystyka z ich strony-
Kopalnia „Klęczany” znajduje się na południowym stoku wzgórza Rozdziele, w obrębie którego występują serie skał piaskowcowych. Złoże zbudowane jest z serii piaskowców magurskich tworzących kompleks piaskowcowo - łupkowy o zmiennym wykształceniu. Nasze piaskowce są drobno i średnioziarniste o przeważającym udziale kwarcu w jego składzie. Oprócz kwarcu występują również ziarna skaleni, plagioklazów, kalcytu, łupków kwarcowo – łyszczykowych, biotytu i muskowitu. Zasadniczo piaskowce magurskie są barwy szaroniebieskiej wietrzejące na żółtobrunatne, najczęściej średnio lub drobnoziarniste. W naszym złożu występują różne odmiany piaskowców różniących się zabarwieniem, uziarnieniem oraz wykształceniem: Piaskowce niebiesko – szare Piaskowce ciemno – szare Piaskowce szare Piaskowce żółto – szare
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
|
|
Góra |
|
 |
Tomasz Singer
|
Tytuł: Re: Czy warto tam szukać ? Napisane: 22 września 2016, o 20:32 |
|
Dołączył(a): 24 września 2007, o 09:44 Posty: 1272 Lokalizacja: Warszawa
|
Po wstępnym zapoznaniu się z tym rodzajem skały, mogę tylko powiedzieć, że można ewentualnie spróbować. Chociaż rodzaj materiału skalnego i zbyt szybkie osadzanie się materiału raczej wyklucza możliwość znalezienia skamieniałości.
_________________ Tomasz Singer
DINOZAURY
|
|
Góra |
|
 |
Kimkat
|
Tytuł: Re: Czy warto tam szukać ? Napisane: 16 listopada 2016, o 17:05 |
|
 |
Prekambryjski stromatolit |
 |
Dołączył(a): 1 lutego 2016, o 17:55 Posty: 3 Lokalizacja: Gliwice
|
Zawsze warto, pytanie czy coś tam ciekawego znajdziesz, szczerze w to wątpię ale kto nie spróbuje ten nigdy się nie dowie :)
_________________ hartownia
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|