|
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 24 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
misio
|
Tytuł: Tomaszów Mazowiecki/Owadów "Polskie Solnhofen" Napisane: 12 kwietnia 2012, o 21:03 |
|
Dołączył(a): 26 czerwca 2006, o 10:31 Posty: 220 Lokalizacja: Sopot
|
Witam po niezmiernie długiej nieobecności :D
Zakładam,że wszyscy forumowicze widzieli dzisiejsze wiadomości? Sam reportaż o tych wykopaliskach był wg mnie nieco przesadzony - przecież po osadach morskich nie możemy się spodziewać Tyranozaura,jak mówili w wiadomościach :wink:
_________________ http://pl.tunele.wikia.com/wiki/Tunele_Wiki - moja własna wiki o serii książek "Tunele" Rodericka Gordona i Briana Williamsa :)
|
|
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 12 kwietnia 2012, o 21:37 |
|
Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40 Posty: 3904 Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
|
misio napisał(a): Witam po niezmiernie długiej nieobecności :D Witamy :D misio napisał(a): Zakładam,że wszyscy forumowicze widzieli dzisiejsze wiadomości? Sam reportaż o tych wykopaliskach był wg mnie nieco przesadzony - przecież po osadach morskich nie możemy się spodziewać Tyranozaura,jak mówili w wiadomościach :wink: Właśnie dziś nie oglądałem, ostatnio coraz rzadziej włączam TV w ogóle. O czym mówili?
_________________ "Mastodon sapiens"
|
|
Góra |
|
 |
hanys
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 12 kwietnia 2012, o 21:42 |
|
Dołączył(a): 24 lipca 2008, o 14:37 Posty: 1012 Lokalizacja: beWYRYhills
|
nie wiem nie oglądałem, ale chyba o tym
_________________ olej zdrowie, olej życie, najważniejsze wydobycie
|
|
Góra |
|
 |
nazuul
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 12 kwietnia 2012, o 21:57 |
|
 |
Złoty Dinek Październik 2019 |
 |
 |
Dołączył(a): 3 grudnia 2007, o 19:51 Posty: 6525 Lokalizacja: Wielkopolska
Imię i nazwisko: Maciej Ziegler
|
Uwielbiam sytuacje, gdy media robią smak a artykułu nie ma! Zresztą odkrycie robi wrażenie nawet bez niego. misio napisał(a): Sam reportaż o tych wykopaliskach był wg mnie nieco przesadzony - przecież po osadach morskich nie możemy się spodziewać Tyranozaura,jak mówili w wiadomościach :wink: w osadach morskich znajduje się lądowe stwory, także duże teropody EDIT na samym dole linku hanysa jest prezentacja
Góra |
|
 |
misio
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 12 kwietnia 2012, o 21:57 |
|
|
Mówili o odkryciu bardzo bogatego wykopaliska paleontologicznego w Tomaszowie Mazowieckim,a dokładniej w jego kamieniołomie.Są tam zachowane ważki wraz ze skrzydłami (!),skrzypłocze wraz z pancerzami oraz pierwszy polski pterozaur!
_________________ http://pl.tunele.wikia.com/wiki/Tunele_Wiki - moja własna wiki o serii książek "Tunele" Rodericka Gordona i Briana Williamsa :)
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 12 kwietnia 2012, o 23:08 |
|
Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45 Posty: 3599 Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
|
misio napisał(a): (...)oraz pierwszy polski pterozaur! oj, niekoniecznie ;)
|
|
Góra |
|
 |
d_m
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 12 kwietnia 2012, o 23:09 |
|
|
Przyznam, że wiedziałem o odkryciu Adriana od kilku lat, a dwa lata temu grzebałem tam w ramach zajęć, więc jak znajdę fotki z kamieniołomu to wstawię :-) Na manuskrypty też zerknąłem kiedyś - ciekawe znaleziska 8-)
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 13 kwietnia 2012, o 14:00 |
|
|
|
Góra |
|
 |
Ag.Ent
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 13 kwietnia 2012, o 14:51 |
|
 |
Kredowy tyranozaur |
 |
Dołączył(a): 19 marca 2009, o 20:55 Posty: 2028 Lokalizacja: Wrocław
Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
|
Dobrze, że jest manuskrypt, ale mimo wszystko "kampanię medialną" powinni rozpocząć dopiero, kiedy art. ukaże się w Lethai, bo tak to mamy powtórkę z "Trimerocephalus chopinii". Mam nadzieję, że przy następnym przełomowym odkryciu już pójdzie lepiej :) A samo odkrycie rzeczywiście znakomite, a skamieniałości piękne. Są nawet wodne sfenodonty! (nie wiem, czemu ta grupa jest tak mało poważana i zauważana...). Dino napisał(a): Misio napisał(a): (...)oraz pierwszy polski pterozaur! oj, niekoniecznie ;) Już ustalono, czy ten kręg z Krasiejowa to pterozaur czy tanystrof?
|
|
Góra |
|
 |
Utahraptor
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 13 kwietnia 2012, o 15:11 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Raczej powinno się powiedzieć, że się ustala. Może w przyszłym roku się w końcu wyjaśni.
Co do sfenodontów, to prawda. Muszę trochę poczytać na ten temat :)
_________________ Biologia, UW
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 13 kwietnia 2012, o 15:32 |
|
|
|
Góra |
|
 |
d_m
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 13 kwietnia 2012, o 16:54 |
|
|
Załącznik: p6160002sg.jpg Zajęcia na 1-szym roku doktoratu (wiosna 2010) :)
|
|
Góra |
|
 |
d_m
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 13 kwietnia 2012, o 17:03 |
|
|
Ag.Ent napisał(a): Już ustalono, czy ten kręg z Krasiejowa to pterozaur czy tanystrof? Dowiesz się w 2013 r. W każdym razie materiał tego taksonu jest o wiele bogatszy :)
|
|
Góra |
|
 |
hanys
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 13 kwietnia 2012, o 20:54 |
|
Dołączył(a): 24 lipca 2008, o 14:37 Posty: 1012 Lokalizacja: beWYRYhills
|
Dawid Mazurek napisał(a): Ag.Ent napisał(a): Już ustalono, czy ten kręg z Krasiejowa to pterozaur czy tanystrof? Dowiesz się w 2013 r. W każdym razie materiał tego taksonu jest o wiele bogatszy :) będzie nowy numer Paleontologia Polonica o polskim triasie?
_________________ olej zdrowie, olej życie, najważniejsze wydobycie
|
|
Góra |
|
 |
misio
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 14 kwietnia 2012, o 10:13 |
|
|
Ups,chyba się pomyliłem - to nie Tomaszów Mazowiecki,a Opoczno
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 16 kwietnia 2012, o 12:53 |
|
|
hanys napisał(a): Dawid Mazurek napisał(a): Ag.Ent napisał(a): Już ustalono, czy ten kręg z Krasiejowa to pterozaur czy tanystrof? Dowiesz się w 2013 r. W każdym razie materiał tego taksonu jest o wiele bogatszy :) będzie nowy numer Paleontologia Polonica o polskim triasie? Raczej pojedyncze artykuły. misio napisał(a): Ups,chyba się pomyliłem - to nie Tomaszów Mazowiecki,a Opoczno Konkretnie kamieniołom Owadów-Brzezinki w gminie Sławno obok Opoczna, nieopodal Tomaszowa Mazowieckiego ;)
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 26 kwietnia 2012, o 12:55 |
|
|
|
Góra |
|
 |
Sebastian
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 29 kwietnia 2012, o 14:43 |
|
Dołączył(a): 2 lipca 2006, o 13:32 Posty: 1334 Lokalizacja: Harlow, Essex, UK
Imię i nazwisko: Sebastian Oziemski
|
Miło słyszeć, że coś się dzieje w rejonie miasta, w którym się urodziłem ;)
|
|
Góra |
|
 |
d_m
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 27 czerwca 2012, o 12:15 |
|
|
Z przykrością zawiadamiam, że w dniu wczorajszym Adrian Kin zmarł na raka. Znałem go wiele lat i wiem, że choć w ostatnim czasie życie go nie rozpieszczało, nic nie łamało jego pozytywnego nastawienia.
|
|
Góra |
|
 |
Tomasz Singer
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 28 czerwca 2012, o 06:46 |
|
Dołączył(a): 24 września 2007, o 09:44 Posty: 1274 Lokalizacja: Warszawa
|
To bardzo przykra sprawa. Jeszcze jakiś czas temu mówił mi, że się już wykurował.
_________________ Tomasz Singer
DINOZAURY
|
|
Góra |
|
 |
Ag.Ent
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 11 lipca 2012, o 20:52 |
|
 |
Kredowy tyranozaur |
 |
|
Wciąż czekamy na ukazanie się artykułu w Lethai (szkoda, że główny autor nie doczekał...), ale w międzyczasie ukazały się dwie wstępne notki na ten temat: Kin A., Błażejowski B., Binkowski, M. 2012. The 'Polish Solnhofen': a long-awaited alternative? Geology Today 28: 91–94. http://doi.wiley.com/10.1111/j.1365-2451.2012.00833.x. Jest też artykuł A. Kina i B. Błażejowskiego w nowym Przeglądzie Geologicznym. Jak widać po bibliografii, niebawem w PLoS ONE ukażą się artykuły o skrzypłoczach z tego stanowiska. PS Może zmienić tytuł wątku, bo obecny jest trochę mało informatywny? "Polskie Solnhofen" samo się ciśnie na klawiaturę :) Zmienione. MZ
_________________ Let's keep evolving! _________________ Tak wiele dinozaurów, tak mało czasu... _________________ Trust me, I'm a palaeontologist.
|
|
Góra |
|
 |
d_m
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki w Wiadomościach Napisane: 12 lipca 2012, o 09:24 |
|
|
Ag.Ent napisał(a): Wciąż czekamy na ukazanie się artykułu w Lethai (szkoda, że główny autor nie doczekał...) Tak zresztą jak i drugi autor :(
|
|
Góra |
|
 |
Tomasz Singer
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki/Owadów "Polskie Solnhofen" Napisane: 4 października 2012, o 12:44 |
|
Dołączył(a): 24 września 2007, o 09:44 Posty: 1274 Lokalizacja: Warszawa
|
Jest w druku w APP nowy gatunek ważki z tego stanowiska. Adrian Kin jest drugim autorem. Jednak wieści o jego śmierci przyczyniły się do zmiany nazwy gatunkowej na Eumorbaeschna adriankini.
_________________ Tomasz Singer
DINOZAURY
|
|
Góra |
|
 |
Ag.Ent
|
Tytuł: Re: Tomaszów Mazowiecki/Owadów "Polskie Solnhofen" Napisane: 22 grudnia 2012, o 21:20 |
|
 |
Kredowy tyranozaur |
 |
|
Ukazała się wreszcie praca w Lethai: KIN, A., GRUSZCZYŃSKI, M., MARTILL, D., MARSHALL, J. D., BŁAŻEJOWSKI, B. 2013. Palaeoenvironment and taphonomy of a Late Jurassic (Late Tithonian) Lagerstätte from central Poland. Lethaia 46: 71–81. http://doi.wiley.com/10.1111/j.1502-3931.2012.00322.x.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 24 ] |
|