|
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki
Autor |
Wiadomość |
Zbiczek
|
Tytuł: Napisane: 15 września 2006, o 09:58 |
|
Dołączył(a): 15 marca 2006, o 10:47 Posty: 40 Lokalizacja: Szprotawa
|
Ja niestety nie mam ??adnych skamienia??o??ci (opr??cz zĂ?ba Spinozaura-taki jak u dina). Chcia??bym siĂ? dowiedzieĂ? czy w okolicach Zielonej g??ry sĂ? jakie?? skamieliny
|
 |
d_m
|
Tytuł: Napisane: 15 września 2006, o 10:11 |
|
|
Okolice Zielonej G??ry to przede wszystkim osady polodowcowe, a wiĂ?c masz szansĂ? trafiĂ? w eratykach (g??azach narzutowych) na skamienia??o??ci ordowickich i sylurskich bezkrĂ?gowc??w: ramienionog??w, liliowc??w, trylobit??w...
Ostatnio edytowano 11 kwietnia 2007, o 16:40 przez d_m, łącznie edytowano 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
misio
|
Tytuł: Napisane: 15 września 2006, o 10:51 |
|
Dołączył(a): 26 czerwca 2006, o 10:31 Posty: 220 Lokalizacja: Sopot
|
a czy w pobli??u sopotu lub gda??ska sĂ? jakie?? skamienia??o??ci?? :roll:
_________________ http://pl.tunele.wikia.com/wiki/Tunele_Wiki - moja własna wiki o serii książek "Tunele" Rodericka Gordona i Briana Williamsa :)
|
|
Góra |
|
 |
d_m
|
Tytuł: Napisane: 15 września 2006, o 11:52 |
|
|
Oczywi??cie - tak samo jak u ??bika, z pewno??ciĂ? znajdziesz skamienia??o??ci bezkrĂ?gowc??w paleozoicznych w wapieniach przywleczonych przez lodowiec, a je??li poszukasz na pla??y to na obtoczonych fragmentach mo??esz znale??Ă? dobrze widoczne naturalne przeszlify przez ??limaki, ??odziki, liliowce...
No i jest jeszcze bursztyn. W 1997 roku w Gda??sku znaleziono s??ynnĂ? jaszczurkĂ?: http://www.amber.org.pl/page/bursztyn/inkluzje/inkl_5.html.
|
|
Góra |
|
 |
Grzybu6
|
Tytuł: Napisane: 7 października 2006, o 13:40 |
|
 |
Sylurski fałdopłetwy |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2006, o 15:41 Posty: 102 Lokalizacja: Bielsko Bia??a
|
Na pla??y mo??na znale??Ă? du??o skamienia??o??ci ja znalaz??em muszle skamienia??e, co rok je??d??e nad morze i co rok szukam skamienia??osci
|
|
Góra |
|
 |
Sebastian
|
Tytuł: Napisane: 7 października 2006, o 14:10 |
|
Dołączył(a): 2 lipca 2006, o 13:32 Posty: 1334 Lokalizacja: Harlow, Essex, UK
Imię i nazwisko: Sebastian Oziemski
|
Ja narazie nie mam rzadnych skamienia??osci w swoim arsenale, ale kiedys mia??em! Znalaz??em kiedy?? spory od??amek wapiennej ska??y, a w niej odcisk jakiego?? bezkregowca! Niestety m??j m??odszy brat zniszczy?? to znalezisko polerujĂ?c je papierem ??cierym :x Ale rok temu w Jaskini ?Âokietka w Ojcowskim Parku Narodowym znalaz??em piĂ???ciak (choc to nie skamienia??o??Ă?). WyglĂ?da on identycznie (kant do kantu-krawĂ?d?? do krawĂ?dzi) jak ten poni??ej:

|
|
Góra |
|
 |
d_m
|
Tytuł: Napisane: 7 października 2006, o 14:25 |
|
|
Jeste?? pewien, ??e to piĂ???ciak? Na terenie Parku nie mo??na zbieraĂ? tego typu okaz??w!
|
|
Góra |
|
 |
Sebastian
|
Tytuł: Napisane: 9 października 2006, o 16:28 |
|
|
Dawid Mazurek napisał(a): Jeste?? pewien, ??e to piĂ???ciak? Na terenie Parku nie mo??na zbieraĂ? tego typu okaz??w!
Wtedy jeszcze nie wiedzia??em nawet co to jest piĂ???ciak bo po prostu jeszcze antropologia mnie nie krĂ?ci??a. Teraz owszem, dlatego teraz nie szukam takich okaz??w bo wiem czym to grozi :oops:
|
|
Góra |
|
 |
d_m
|
Tytuł: Napisane: 11 kwietnia 2007, o 16:44 |
|
|
Sebastian napisał(a): Ja narazie nie mam rzadnych skamienia??osci w swoim arsenale[...]
Z tego to widzĂ?, to jeste??my sĂ?siadami (ja te?? mieszkam niedaleko Rawy Maz.), tak??e mogĂ? Ci powiedzieĂ?, ??e tu w okolicy jest naprawdĂ? bardzo du??o skamienia??o??ci - wybierz siĂ? do najbli??szej ??wirowni.
|
|
Góra |
|
 |
Sebastian
|
Tytuł: Napisane: 11 kwietnia 2007, o 18:30 |
|
|
W pobli??u (w mojej miejscowosci oraz w sĂ?siedniej) sĂ? dwie ??wirownie! W lato mo??e na co?? trafiĂ? :?: Przecie?? to dos??ownie dystans nie dalszy ni?? p???? kilosa
|
|
Góra |
|
 |
KrzysiekLichota
|
Tytuł: Napisane: 30 kwietnia 2007, o 11:03 |
|
 |
Permski gad ssakokształtny |
 |
Dołączył(a): 23 lipca 2006, o 09:37 Posty: 669 Lokalizacja: okolice Poznania
Imię i nazwisko: Krzysztof Lichota
|
W czwartek by??em na najbli??szej ??wirce i przywioz??em do domu pe??no skamienia??ych muszelek, trochĂ? ko??ci i skamienia??ego belemnita. M??j kolega, z kt??rym tam by??em, znalaz?? je??owca i parĂ? ramienionog??w.
|
|
Góra |
|
 |
Tomasz
|
Tytuł: Napisane: 6 maja 2007, o 16:29 |
|
Dołączył(a): 30 października 2006, o 15:16 Posty: 2171 Lokalizacja: Międzychód
|
_________________ Tomasz Sokołowski
Koniecznie zapoznaj się z Regulaminem!
|
|
Góra |
|
 |
Pawfunia
|
Tytuł: Napisane: 7 maja 2007, o 19:07 |
|
Dołączył(a): 15 marca 2006, o 16:04 Posty: 180 Lokalizacja: Przemysl,Podkarpacie
|
wow du??o tego. Niestety ko??o Przemy??la nie znajde nic prucz jaki?? skamienia??ych muszli. Ale znalaz??em niedawno identyczy piĂ???ciak krzemienny oraz grot krzemienny.
|
|
Góra |
|
 |
Tomasz
|
Tytuł: Napisane: 8 maja 2007, o 14:32 |
|
|
Dawid... Czy m??g??by?? spr??bowaĂ? odznaczyĂ? te znaleziska... wiem ??e bĂ?dzie to trudne, bo jako??Ă? zdjĂ?Ă? nie jest doskona??a ;P
|
|
Góra |
|
 |
d_m
|
Tytuł: Napisane: 27 września 2007, o 18:17 |
|
|
Oj - dopiero teraz zobaczyĹem TwĂłj post Sebastianie. Super kolekcja! PoprzyglÄ
dam siÄ w wolnym czasie zdjÄciom, ale faktycznie ciÄĹźko bÄdzie cokolwiek z tego oznaczyÄ.
Tymczasem linkujÄ do mojego niedzielnego amonita - Lewesiceras Marcelina: http://grono.net/pub/u/34416/gallery/21074/5/
NajwiÄkszy z kawaĹkĂłw waĹźyĹ ca. 50 kg
|
|
Góra |
|
 |
Tomasz
|
Tytuł: Napisane: 28 września 2007, o 07:52 |
|
|
Sebastian ma kolekcje skamieniaĹoĹci...?? fajnie - bedzie kolejny spec od kamieni :)
|
|
Góra |
|
 |
Tomasz Singer
|
Tytuł: Napisane: 29 września 2007, o 11:10 |
|
Dołączył(a): 24 września 2007, o 09:44 Posty: 1272 Lokalizacja: Warszawa
|
ZaczÄ
Ĺem zbieraÄ skamieniaĹoĹci juĹź w szkole podstawowej. Niestety wiÄkszoĹÄ z nich przez te lata juz gdzieĹ siÄ zapodziaĹa. PochodzÄ z okolic Parku Narodowego Bory Tucholskie wiÄc byĹy to wyĹÄ
cznie skamieniaĹoĹci ze ĹźwirĂłw. ChociaĹź moĹźna tam byĹo znaleĹÄ nawet ciekawe rzeczy jak pygidium trylobita, zÄ
b rekina, rostra belemnitĂłw, liczne gÄ
bki i ramienionogi. Polecam wiÄc osobom, ktĂłre nie majÄ
w swojej okolicy wychodni skaĹ, dla amatorskiego poszukiwania skamieniaĹoĹci aby przeglÄ
daĹy Ĺźwirownie i miejsca gdzie wysypywane sÄ
otoczaki. W trakcie licznych wyjazdĂłw terenowych w czasie studiĂłw na Wydziale Geologii Uniwersytetu Warszawskiego zbieraĹem sporo róşnych okazĂłw. Czasami teĹź koleĹźanki i koledzy podarowywali mi teĹź Ĺadne okazy np. odcisk kolca jeĹźowca Cidaris w krzemieniu. Zgrubsza skatalogowaĹem swoje zbiory znajdujÄ
siÄ one niestety w rodzinnym domu gdzie rzadko naogóŠbywam postaram siÄ jednak przy najbliĹźszej wizycie zrobiÄ zdjÄcia najciekawszych okazĂłw.
_________________ Tomasz Singer
DINOZAURY
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Napisane: 29 września 2007, o 11:28 |
|
Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45 Posty: 3597 Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
|
WidzÄ, Ĺźe temat ciÄ
gle siÄ rozwija i duĹźo fotek Waszych skamieniaĹoĹci przychodzi. MoĹźe w Galerii zrobiÄ osobny dziaĹ dla okazĂłw znalezionych przez uĹźytkownikĂłw? Co myĹlicie na ten temat? :roll:
|
|
Góra |
|
 |
Tryk
|
Tytuł: Napisane: 31 marca 2008, o 20:30 |
|
 |
Prekambryjski stromatolit |
 |
|
Ja chciaĹem zapytaÄ sie o okoloce PiĹy ( wielkopolskie 100 km od Poznania), jest tu cos ciekawego, bo wiem, Ĺźe w dolinie Noteci w UjĹciu przechodziĹ lodowiec, ale czy gdzies jeszcze moĹźna cos znaleÄ, a jak tak to co??
_________________ SLU gang na zawsze dla ulicy!
|
|
Góra |
|
 |
Utahraptor
|
Tytuł: Napisane: 1 kwietnia 2008, o 19:30 |
|
 |
Moderator |
 |
|
W Pile sÄ
chyba 4 miejsca okreĹlane jako "Ĺźwirownie", gdzie pozyskiwano piasek i moĹźe jakieĹ kamienie, nie wiem. PiĹa leĹźy na terenach polodowcowych, wiÄc na pewno coĹ moĹźna znaleĹşÄ. MĂłj znajomy miaĹ nawet kilka fajnych okazĂłw z PiĹy (m.in. zÄ
b rekina), ja jednak jakoĹ tam nigdy nie szukaĹem :oops: .
_________________ Biologia, UW
|
|
Góra |
|
 |
Tryk
|
Tytuł: Napisane: 1 kwietnia 2008, o 21:24 |
|
 |
Prekambryjski stromatolit |
 |
|
DziÄki, akurat tak sie sklada, Ĺźe jednÄ
Ĺźwirownie ( gĂłrke gdzie kiedys pobierano Ĺźwir mam za poĹote :D .
_________________ SLU gang na zawsze dla ulicy!
|
|
Góra |
|
 |
Utahraptor
|
Tytuł: Napisane: 2 kwietnia 2008, o 16:50 |
|
 |
Moderator |
 |
|
To do dzieĹa! :) PrzeglÄ
daj czy coĹ nie kryje siÄ w piasku. Zobacz, czy wĹrĂłd gĹazĂłw nie jakichĹ skaĹ osadowych. JeĹli w tym miejscu nic siÄ nie trafi to rozejrzyj siÄ za innym. W internecie jest trochÄ galerii, przedstawiajÄ
cych zdjÄcia skamieniaĹoĹci z terenĂłw polodowcowych.
_________________ Biologia, UW
|
|
Góra |
|
 |
lama
|
Tytuł: Napisane: 29 kwietnia 2008, o 18:25 |
|
 |
Dewoński labirintodont |
 |
|
A ja dam rybkÄ z krepaka warstwy menilitowe oligocen
ZachowaĹ sie jak widac tuĹw ryby, ktĂłry jest lekko wygiÄty
|
|
Góra |
|
 |
misio
|
Tytuł: Napisane: 4 maja 2008, o 07:46 |
|
Dołączył(a): 26 czerwca 2006, o 10:31 Posty: 220 Lokalizacja: Sopot
|
Dino napisał(a): WidzÄ, Ĺźe temat ciÄ
gle siÄ rozwija i duĹźo fotek Waszych skamieniaĹoĹci przychodzi. MoĹźe w Galerii zrobiÄ osobny dziaĹ dla okazĂłw znalezionych przez uĹźytkownikĂłw? Co myĹlicie na ten temat? :roll:
Tak! To dobry pomysĹ!
_________________ http://pl.tunele.wikia.com/wiki/Tunele_Wiki - moja własna wiki o serii książek "Tunele" Rodericka Gordona i Briana Williamsa :)
|
|
Góra |
|
 |