|
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 22 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Dino
|
Tytuł: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 3 marca 2008, o 17:55 |
|
Dołączył(a): 13 marca 2006, o 20:45 Posty: 3597 Lokalizacja: Warszawa
Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
|
|
Góra |
|
 |
nazuul
|
Tytuł: lista opisów do napisania i zarezerwowanych Napisane: 3 marca 2008, o 19:22 |
|
 |
Złoty Dinek Październik 2019 |
 |
 |
Dołączył(a): 3 grudnia 2007, o 19:51 Posty: 6523 Lokalizacja: Wielkopolska
Imię i nazwisko: Maciej Ziegler
|
Oto lista opisów do napisania: niezajętych a także rezerwacji.Legenda:1) niebieski = niezajęty 2) zielony = niezajęty, polecany początkującym (wystarcza niewiele, łatwo dostępnych publikacji) 3) skreślone = zajęte przez Ag.Enta (hasła z wikipedii) Gdyby ktoś miał czas i chęć by napisać jakiś opis dinozaura albo poprawić stary, ale nie wie jak się zabrać, są trudności w szukaniu źródeł albo jakieś inne, to możecie smiało pisać do mnie przez PW (prywatną wiadomość). Pomogę, mogę nawet wysłać już gotowe fragmenty do przetłumaczenia (po angielsku). Mogę też wskazać, który opis poprawić, gdyby ktoś miał problem z wyborem. Wystarczy tylko znajomość angielskiego, trochę czasu i chęci, aby przyczynić się do rozwoju Dinozaury.com!_________________________________ TEROPODY__________________________________ Paraves Ambopteryx Linheraptor owiraptorozaury (Oviraptorosauria)- terizinozaury (Therizinosauria)- alwarezzauroidy (Alvarezsauroidea)Nemegtonykus Xixianykusornitomimozaury (Ornithomimosauria)- tyranozauroidy (Tyrannosauroidea)- inne celurozaury (Coelurosauria)- karnozaury (Carnosauria)- inne tetanury (Tetanurae)Cruxicheirosceratozaury (Ceratosauria)Tralkasaurus (zajęty: Kamil Kamiński) inne teropody (Theropoda)- ______________________________ ZAUROPODOMORFY_______________________________ tytanozaurokształtne (Titanosauriformes)Fushanosaurus OverosaurusTambatitanis Yunmenglonginne zauropody (Sauropoda)- inne zauropodomorfy (Sauropodomorpha)- __________________ ORNITOPODY I INNE PTASIOMIEDNICZNE_______________________ hadrozaurydy (Hadrosauridae)Aquilarhinus Arenysaurus (zręb do wykorzystania TU) BlasisaurusCanardiaKazaklambiainne iguanodonty (Iguanodontia)CallovosaurusEousdryosaurus GongpoquansaurusIguanacolossusJintasaurusLanzhousaurusLevnesoviaMorrosaurus PareisactusPlesiohadrosPenelopognathus Probactrosaurusinne ornitopody (Ornithopoda)Burianosaurus DatonglongGideonmantelliaHayaMagnamanusYueosaurusinne ptasiomiedniczne (Ornithischia)Kulindadromeus (zajęty przez Ag.Ent) Xiaosaurus
________________________________CERATOPSY_____________________________________ [i]Zhuchengceratops_________________________________ ANKYLOZAURY__________________________________ ChuanqilongHorshamosaurusTaohelong_________________________________ STEGOZAURY___________________________________ - _________________________________ BYŁE DINOZAURY_______________________________ Lewisuchus (zajęty przez: dilong) Marasuchus (zajęty przez: Utahraptor) ____________________________________________________________________________________ często linkowane w ED http://www.encyklopedia.dinozaury.com/i ... 0&offset=0SŁOWNIKDiapsida GSSP Laurazja Oddział Okres Piętro Pterosauria Skamieniałość Trop LOKACJEFormacje geologiczneDinosaur Park Hell Creek Morrison Oldman Shaximiao Tendaguru Yixian PALEONTOLODZYBarrett, Paul Brown, Barnum Carpenter, Kenneth Calvo, Jorge Forster, Catherine Galton, Peter Holtz, Thomas Li Kui Longrich, Nicholas McIntosh, John Norell, Mark Norman, David Ostrom, John Rauhut, Oliver Ryan, Michael Salgado, Leonardo Sampson, Scott Sullivan, Robert Wang Shuo Weishampel, David Zhang Yihong
Ostatnio edytowano 5 grudnia 2019, o 12:04 przez Utahraptor, łącznie edytowano 1006 razy |
+Tralkasaurus; -Lajasvenator, Ferrisaurus, Gnathovorax, Xunmenlong, Sanxiasaurus |
|
|
Góra |
|
 |
nazuul
|
Tytuł: Re: Lista opisów oczekujących i (na razie) nieistniejących : Napisane: 25 września 2010, o 09:22 |
|
 |
 |
 |
|
Oto lista opisów do poprawy. Podkreślone to kiepskie opisy bardzo znanych dinków. Poniższe listy nie dotyczą krótkich opisów z >tego< tematu (wśród których wiele starszych wymaga rewizji) a także już >umieszczonych w ED<(opracowanie listy: teropody i ornitopody - nazuul, pozostałe: szerman i nazuul) Teropody- Aublysodon błędy skąpy krzaczki
- Avipes błędy skąpy krzaczki
- Caseosaurus błędy skąpy
- Chingkankousaurus błędy
- Chuandongocoelurus błędy
- Coelurus drobne błędy
- Deinodon błędy skąpy krzaczki
- Gojirasaurus drobne błędy
- Koreanosaurus drobne błędy, obecnie ważny rodzaj ornitopoda
- Lukousaurus błędy
- Nedcolbertia drobne błędy
- Nuthetes do rozwinięcia
- Phaedrolosaurus błędy
- Protarchaeopteryx błędy skąpy
- Rapator błędy
- Siamosaurus drobne błędy
- Szechuanosaurus - sprzed 5 lat, do sprawdzenia
- Valdoraptor drobne błędy
- Variraptor drobne błędy
- Velocisaurus skąpy
Zauropodomorfy: prawie wszystkie Macronaria za Mannion i in. 2013
- Aepisaurus – jest w ED, wymaga weryfikacjii.
- Agustinia – opis sprzed 10 lat.
- Alamosaurus - jest w ED, wymaga weryfikacji i aktualizacji
- Baotianmansaurus - sprzed 8 lat, ?skąpy
- Baurutitan - sprzed 10 lat, skąpy, krzaczki
- Bonatitan – prawie 10-letni opis. Zawiera krzaczki.
- Borealosaurus – 10-letni opis, można go stylistycznie upodobnić do tych z ED. Zawiera krzaczki.
- Cedarosaurus 10 letni opis. Zawiera krzaczki.
- Chiayusaurus – opis i korekta sprzed 10 lat. Zawiera krzaczki.
- Chondrosteosaurus – opis i korekta sprzed prawie 10 lat. Zawiera krzaczki.
- Dashanpusaurus – opis sprzed 10 lat. Zawiera krzaczki.
- Dongyangosaurus – opis sprzed 6 lat.
- Ferganasaurus - sprzed 10 lat, krzaczki
- Fusuisaurus - sprzed 9 lat
- Huabeisaurus - sprzed 10 lat
- Hudiesaurus - opis sprzed 8 lat
- Hypselosaurus - opis sprzed 9 lat
- Jiangshanosaurus - sprzed 8 lat
- Ligabuesaurus – do aktualizacji
- Klamelisaurus – ?błędy
- Maxakalisaurus – opis sprzed 11 lat, można go stylistycznie upodobnić do tych z ED. Zawiera krzaczki.
- Mongolosaurus - nieaktualny (klik)
- Plateosaurus – opis b. rozbudowany, lecz nie do końca aktualny.
- Qingxiusaurus - 9 lat, skąpy, krzaczki
- Quaesitosaurus - 9 lat, skąpy
- Ruehleia - 9 lat, śmieszny rysunek, aktualizacja
- Sonidosaurus - 9 lat, do sprawdzenia
- Suuwassea - do aktualizacji http://dx.doi.org/10.4202/app.2012.0049
- Thecodontosaurus i Palaeosaurus – opis bez żadnej krytyki, przez co sprawia złudne wrażenie poprawnego; przydałoby się rozbić go na 2 osobne opisy. Zawiera krzaczki.
- Tienshanosaurus - sprzed 9 lat, do sprawdzenia
- Yunnanosaurus (zajęty: Szerman)
- Zapalasaurus - do aktualizacji (DOI:10.1080/02724634.2012.661004)
Ornitopody i inne ptasiomiedniczne- Agilisaurus skąpy
- Barsboldia błędy
- Bienosaurus błędy skąpy krzaczki
- Bugenasaura 6-letni opis, krzaczki, aktualizacja
- Cedrorestes błędy
- Dakotadon drobne błędy
- Drinker 5-letni opis
- Eugongbusaurus błędy
- Ferganocephale drobne błędy
- Fukuisaurus błędy skąpy
- Gasparinisaura błędy
- Geranosaurus błędy skąpy
- Gilmoreosaurus błędy (zajęty: Kamil Kamiński)
- Hexinlusaurus - sprzed 5 lat
- Hypsibema błędy
- Naashoibitosaurus ?błędy
- Proa skąpy
- Qantassaurus błędy krzaczki
- Secernosaurus ?błędy skąpy
- Shuangmiaosaurus - sprzed 5 lat, do sprawdzenia
- Siluosaurus drobne błędy
- Wulagasaurus drobne błędy
- Yandusaurus - sprzed 5 lat, do sprawdzenia
Stegozaury:-
Ankylozaury:-
Ceratopsy:- Asiaceratops [rez:Dino]
- Cerasinops – 3-letni opis.
- Craspedodon – opis sprzed 3 lat. Zawiera krzaczki.
- Microceratus – 4-letni opis. Zawiera krzaczki.
- Montanoceratops - błędy; do rozbudowy i integracji z nową wersją, wciąż z błędami
- Udanoceratops [rez:Dino]
Pachycefalozaury:- Colepiocephale – 3-letni opis.
- Homalocephale - 5-letni opis
- Prenocephale - drobne błędy
- Sphaerotholus – prawie 4-letni opis.
- Tylocephale – prawie 3-letni opis.
- Wannanosaurus – prawie 3-letni opis.
Ostatnio edytowano 5 grudnia 2019, o 11:40 przez Utahraptor, łącznie edytowano 198 razy |
-Richardoestesia, Anabisetia, Nemegtosaurus, Breviceratops |
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: [INFORMACJA] Rezerwacja opisów i artykułów Napisane: 6 września 2011, o 11:27 |
|
|
Nie ma sensu czekać, aż nieaktywny forumowicz zezwoli na przejęcie jego opisów. Po pół roku rezerwacje przepadają.
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 28 września 2013, o 12:07 |
|
|
Darwinsaurus, Huxleysaurus, Mantellodon (przy okazji poprawiając Iguanodon i kilka innych) - raczej pójdzie szybko (a część z nich i tak może okazać się później nieważna), a to dobry sposób na wkręcenie się w pisanie po dłuższym czasie.
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 6 lutego 2014, o 18:32 |
|
|
|
Góra |
|
 |
nazuul
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 23 lutego 2014, o 21:38 |
|
 |
 |
 |
|
Proponuję zająć się nie robieniem nowych haseł, ale poprawą już istniejących w ED, tj. głównie tych: http://tinyurl.com/pn8y6dx (skróciłem linka, bo z powodu polskich znaków nie chce się poprawnie wyświetlać) zapewne drugie tyle wymaga aktualizacji, ale nie są oznaczone jako do poprawy. Wiele aktualizacji czy weryfikacji jest dość prostych, o czym często pisałem. Obecnie zajmuję się poprawą Leptoceratops i aktualizacją i rozbudową Giraffatitan. Zwłaszcza to pierwsze jest dość trudne, dlatego się za to zabrałem. Utahraptor napisał(a): Aktualizując sacizaura czytam sobie artykuł o niedinozaurowych dinozauromorfach z zeszłego roku. Jest tam dużo gotowych informacji, które po prostu przeleję do ED. to jest bardzo ważne, dobrze by było podać o jaką publikację chodzi. :arrow: Jeśli ktoś jest chętny zrobić cokolwiek, ale nie wie co, to proszę pisać do mnie z informacją np. czym dana osoba chciałaby się zająć (np. preferowana grupa dinozaurów, weryfikacja, aktualizowanie czy ilustracje) lub bez takiego wskazania. Coś wymyślimy, jestem ogranięty w temacie i wiem co trzeba zrobić, ale sam nie jestem w stanie oczywiście. Do wielu zadań nawet nie trzeba mieć żadnej wiedzy ani znać angielskiego a wystarczające są jedynie informacje już istniejące w ED.Podobną informację już w tym temacie napisałem. Kto ją usunął????!?!?! Coś mi się wydaje, że nie tylko ten istotny post został usunięty. Własnie pousuwałem z tematu zbędne - rzeczywiście zbędne - posty (wypełnione rezerwacje)
Góra |
|
 |
nazuul
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 21 września 2014, o 13:55 |
|
 |
 |
 |
|
Proponuję wprowadzić rezerwacje ciągłe (permanentne): zarezerwowane hasło będzie mógł edytować tylko rezerwujący, który jest "opiekunem" hasła przez dłuższy czas. Wiązałoby to się z obowiązkiem ciągłego czuwania nad hasłem. Jeśli ktoś będzie chciał edytować, to musi uzyskać zgodę rezerwującego. Może to nie dotyczyć najdrobniejszych edycji, jak np. poprawa literówki. Rezerwując permanentnie, trzeba być bardzo rozważnym; powinno to dotyczyć wyłącznie haseł, którymi dana osoba faktycznie zajmuje się ciągle. Będzie trzeba wprowadzić nową kategorię, np. Hasło zarezerwowane permanentnie / rezerwacja ciągła.
Rezerwuję permanentnie Triceratops, Torosaurus, Zmniejszanie ozdób w ontogenezie dinozaurów i hasła o grupach teropodów: http://encyklopedia.dinozaury.com/index.php/Kategoria:Grupy_teropodów Jeśli ktoś chciałby pomóc w tych ostatnich, to proszę o kontakt.
Góra |
|
 |
nazuul
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 26 września 2014, o 17:17 |
|
 |
 |
 |
|
Dokonałem rewizji listy do zrobienia. Zmieniłem kolor niektórych haseł. Skreślone proponuję usunąć z listy: tj. cała Systematyka (lepiej hasła tak jak są kategorie i usunąć wreszcie przekierowania do nazw do kategorii np. Ceratopsia powinny być czerowone), niektórzy paleontolodzy (nazwiska praktycznie nieznane albo często linkowane według jednej publikacji). Co z tymi rezerwacjami? 1) teksty, które wiem, że powstawały, bo je widziałem - zwłaszcza Dawida Miki (pamiętam Stegosaurus, Caudipteryx, Sciurumimus) - najlepiej się skontaktować i niech prześle co ma, cokolwiek. 2) ok. 2,5 roku:
dilong 30.04.2012r napisał(a): Poprawię swojego "imiennika"- czyli Dilong 3) około roczne: Danu 20.08.2013r napisał(a): Ja postaram się poprawić Argentinosaurus w najbliższym czasie i przydałoby się też trochę Alamosaurus potem pewno wezmę na celownik Futalognkosaurus i Ruyangosaurus. Przydałoby się też, żeby teraz jak ED działa ktoś posprawdzał puertazaura czy go nie popsułem. A co do Bruhathkayosaurus postaram się jeszcze rozszeżyć kwestię i okoliczności odkrycia. Dino 28.09.2013r napisał(a): Darwinsaurus, Huxleysaurus, Mantellodon (przy okazji poprawiając Iguanodon i kilka innych) 5) z listy z ED: http://encyklopedia.dinozaury.com/index.php/Kategoria:Do_poprawy_-_zajęte jedna jest moja (Alioramus), jedna była od początku istnienia hasła w ED (paleobiologia Stegosaurus Dawida Miki), jedna to miało być hasło z wikipedii Ag.Enta (Kosmoceratops) a pozostałe 9 to kto rezerwuje? Patrząc po historii edycji, szerman często rezerwace wpisywał.
Góra |
|
 |
Ag.Ent
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 4 sierpnia 2017, o 12:36 |
|
 |
Kredowy tyranozaur |
 |
Dołączył(a): 19 marca 2009, o 20:55 Posty: 2026 Lokalizacja: Wrocław
Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
|
Zrobię borealopeltę i diplodoka. Tego drugiego (prawie) na pewno nie w całości, ale przynajmniej w części.
|
|
Góra |
|
 |
Utahraptor
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 30 kwietnia 2018, o 12:06 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Rezerwuję Marasuchus. Wprawdzie Agnolin zamierza zlikwidować ten takson, ale nie chce mi się czekać na jego rewizję.
_________________ Biologia, UW
|
|
Góra |
|
 |
kryty_niekrytyczny
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 27 listopada 2018, o 13:07 |
|
 |
Sylurski fałdopłetwy |
 |
Dołączył(a): 4 czerwca 2018, o 14:29 Posty: 164 Lokalizacja: Małopolska
|
Rezerwuję opis Spinofaarus.
|
|
Góra |
|
 |
Dino
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 27 listopada 2018, o 16:02 |
|
|
|
Góra |
|
 |
Taurovenator
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 24 lipca 2019, o 15:42 |
|
 |
Ordowicki bezszczękowiec |
 |
|
Na ED widziałem, że 976 rodzajów uznawanych jest za ważne. Jak zobaczyłem wszystkie ważne rodzaje było ich 979, czyli trzy z nich uznawanych jest za nieważne lub za nie-dinozaury. Chyba chodzi o ta drugą wersję, ale wolę się upewnić. Jakie taksony są ''nadprogramowe''?
|
|
Góra |
|
 |
Taurovenator
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 24 lipca 2019, o 18:27 |
|
 |
 |
|
Wyraźnie wychodzi mi 979 ważnych rodzajów. To prawdopodobnie to co napisałeś wcześniej.
Nowe rezerwacje: opisy-Niobrarazaur i Akwilarin; poprawa-Argyrozaur.
|
|
Góra |
|
 |
Taurovenator
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 25 lipca 2019, o 09:50 |
|
 |
 |
|
AG. Encie, jestem ciekawy, którym dinozaurem zajmiesz się najpierw. Jakie są twoje plany?
|
|
Góra |
|
 |
Suchomim
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 31 lipca 2019, o 14:32 |
|
 |
Dewoński labirintodont |
 |
Dołączył(a): 3 października 2015, o 16:16 Posty: 275 Lokalizacja: Wielkopolska
Imię i nazwisko: Adrian Sztuba
|
Rezerwuję Quaesitosaurus i Nemegtosaurus.
|
|
Góra |
|
 |
Utahraptor
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 22 października 2019, o 14:01 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Utahraptor 15.10.2018r. napisał(a): Utahraptor 17.10.2017r. napisał(a): Utahraptor 14.10.2016r. napisał(a): Utahraptor 13.10.2015r. napisał(a): Dino 13.10.2013r. napisał(a): 95 nieistniejących (11 zajętych). 234 do poprawy (5 zajętych). 69 gotowych na wrzucenie do ED. 79 nieistniejących (14 zajętych). 205 do poprawy. 68 gotowych na wrzucenie do ED. 86 nieistniejących (8 zajętych). 186 do poprawy. 59 "gotowych" na wrzucenie do ED. 74 nieistniejące (10 zajętych). 154 do poprawy. 49 "gotowych" na wrzucenie do ED. 56 nieistniejących (11 zajętych). 131 do poprawy. 40 "gotowych" na wrzucenie do ED. Jak co roku pora na raport: 38 nieistniejących (12 zajętych). 88 do poprawy. 31 "gotowych" na wrzucenie do ED. Naukowcy przez rok nazwali około 40 nowych gatunków, ale nasza lista nieobecnych nieustannie się kurczy. W tym roku aż o 70 rodzajów! Do tego trzeba dodać wiele aktualizacji i poprawek już istniejących opisów. Powolutku brakujące opisy się kończą.
_________________ Biologia, UW
|
|
Góra |
|
 |
szerman
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 22 października 2019, o 17:28 |
|
Dołączył(a): 23 czerwca 2009, o 10:40 Posty: 3904 Lokalizacja: B-B
Imię i nazwisko: Marcin Szermański
|
Utahraptor napisał(a): nasza lista nieobecnych nieustannie się kurczy. W tym roku aż o 70 rodzajów! Do tego trzeba dodać wiele aktualizacji i poprawek już istniejących opisów. Powolutku brakujące opisy się kończą. To od ok. 2-3 lat zasługa przede wszystkim Kamila :) Korzystając z okazji - rezygnuję oficjalnie (choć de facto rezerwacja i tak przepadała po 6 miesiącach) z poprawy mamenchizaura i omeizaura
_________________ "Mastodon sapiens"
|
|
Góra |
|
 |
Kamil Kamiński
|
Tytuł: Re: Listy i rezerwacje opisów do zrobienia i do poprawy Napisane: 4 grudnia 2019, o 20:31 |
|
 |
Permski gad ssakokształtny |
 |
Dołączył(a): 27 lutego 2014, o 10:49 Posty: 723 Lokalizacja: Gniew
Imię i nazwisko: Kamil Kamiński
|
Tralkasaurus, Gilmoreosaurus, poprawa Rhabdodon
|
|
Góra |
|