Anna Błońska pisze:ŝycie pochodzi z...... kanapki?
PoniewaĹź hipoteza zupy nie sprawdziĹa siÄ przy wyjaĹnianiu poczÄ tkĂłw Ĺźycia na Ziemi, Helen Hansma, biochemik z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara, zdecydowaĹa siÄ na inne kulinarne porĂłwnanie: kanapkÄ. Wg niej, przypominajÄ ce ciasto francuskie warstwy pewnego mineraĹu, miki, stworzyĹy idealne warunki dla formowania siÄ istotnych dla Ĺźycia substancji.
KoncepcjÄ wyjaĹniajÄ cÄ powstanie Ĺźycia procesem zagÄszczania bulionu pierwotnego, w wyniku czego utworzyĹy siÄ koacerwaty, sformuĹowaĹ w 1924 roku Aleksander Oparin. Teoria ta doczekaĹa siÄ wielu wersji. Ostatecznie nauka zna jÄ jako teoriÄ Oparina-Haldana. Zgodnie z jej zaĹoĹźeniami, Ĺźycie to wynik ewolucji materii, wszystkie organizmy Ĺźywe wywodzÄ siÄ od wspĂłlnych przodkĂłw, a Ĺźycie koncentruje siÄ w koacerwatach, czyli ukĹadach wzglÄdnie odgraniczonych od swojego otoczenia, ktĂłre wymieniajÄ z nim zarĂłwno materiÄ, jak i energiÄ. Teoria ta zainspirowaĹa wiele późniejszych koncepcji biogenezy.
Hansma po raz pierwszy zaprezentowaĹa swoje rozwiÄ zanie zagadki pochodzenia Ĺźycia na 47. dorocznym spotkaniu AmerykaĹskiego Towarzystwa Biologii KomĂłrkowej.
Mika jest jak olbrzymia kanapka z milionami warstw, ktĂłre przypominajÄ kromki chleba. W zakÄ tkach miÄdzy nimi mogĹa siÄ rozpoczÄ Ä synteza istotnych dla Ĺźycia zwiÄ zkĂłw. W dodatku blaszki miki stanowiĹy doskonaĹÄ ochronÄ.
Hansma sÄ dzi, Ĺźe teoria bulionu nie wyznaczaĹa dobrego miejsca, gdzie czÄ steczki miaĹyby ze sobÄ reagowaÄ. Teoria pizzy juĹź je uwzglÄdniĹa. MiaĹy siÄ one formowaÄ na powierzchni naĹadowanych elektrycznie mineraĹĂłw. SĹabym punktem tej koncepcji jest jednak niewystarczajÄ ce wyjaĹnienie procesu ĹÄ czenia siÄ pierwotniejszych zwiÄ zkĂłw w RNA i inne kluczowe substancje.
Teoria kanapki miaĹa zapewniÄ powierzchniÄ reakcyjnÄ (warstwÄ mineraĹu) i substraty, ktĂłre unosiĹy siÄ w bulionie uwiÄzionym miÄdzy blaszkami. CaĹy proces przebiegaĹ w przestrzeni odgraniczonej strukturÄ miki. SkÄ d energia do przebiegu reakcji? Z przesuwania siÄ warstw mineraĹu, niewykluczone, Ĺźe takĹźe z pĹywĂłw oceanu czy promieniowania sĹonecznego.
Hansma uwaĹźa, Ĺźe jako pierwsza wykazaĹa, czemu w naszych komĂłrkach znajduje siÄ tak duĹźo potasu. Mika jest bowiem uwodnionym krzemianem potasu.
Na razie kalifornijski zespóŠprzeprowadziĹ tylko wstÄpne eksperymenty potwierdzajÄ ce teoriÄ. PozostaĹo jeszcze duĹźo pracy...
Ĺťycie pochodzi z...... kanapki?
- Sebastian
- Jurajski allozaur
- Posty: 1336
- Rejestracja: 2 lipca 2006, o 13:32
- Imię i nazwisko: Sebastian Oziemski
- Lokalizacja: Harlow, Essex, UK
Ĺťycie pochodzi z...... kanapki?
- Dino
- Administrator
- Posty: 4005
- Rejestracja: 13 marca 2006, o 20:45
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Najpierw byĹa zupa, prof. Dzik w "Dziejach..." mĂłwiĹ o prehistorycznej "pizzie" (przynajmniej w wyd. 2), teraz kanapka. Tak wiÄc wystarczy poczekaÄ na naleĹniki Niemniej, robi siÄ coraz bardziej "apetycznie" (takĹźe w sensie dosĹownym ).
P.S. Sebastianie, mĂłgĹbyĹ poza nazwiskiem autora zamieĹciÄ rĂłwnieĹź adres strony? Z gĂłry dziÄki
P.S. Sebastianie, mĂłgĹbyĹ poza nazwiskiem autora zamieĹciÄ rĂłwnieĹź adres strony? Z gĂłry dziÄki