Neolityczny jogurt
CzĂ?stki jedzenia, kt??re zachowa??y siĂ? w prehistorycznych garnkach pozwoli??y naukowcom ustaliĂ?, ??e ju?? oko??o 6 tysiĂ?cy lat temu rolnicy ??yjĂ?cy w Brytanii wytwarzali mas??o, sery i jogurt.
Zdaniem naukowc??w neolityczni farmery przetwarzali mleko g????wnie dlatego, ??e przetwory mo??na przechowywaĂ? du??o d??u??ej ni?? samo mleko, np. ser mogli trzymaĂ? w spi??arni nawet parĂ? lat. - Ten ser by??by do??Ă? ostry, ale wola??bym je??Ă? ostry ser ni?? g??odowaĂ? - m??wi Sebastian Payne z organizacji English Heritage, kt??ry kierowa?? zespo??em badawczym.
Brytyjscy naukowcy przebadali tysiĂ?ce fragment??w prehistorycznych naczy??. NajczĂ???ciej znajdowali w nich ??lady kwasu stearynowego, powszechnie wystĂ?pujĂ?cego w t??uszczach zwierzĂ?cych. Jego obecno??Ă? w naczyniach zazwyczaj dowodzi, ??e gotowano w nich miĂ?so, ale badania wykaza??y, ??e w czĂ???ci naczy?? kwas pochodzi?? z mleka.
Zdaniem naukowc??w brytyjscy farmerzy u??ywali g????wnie mleka kr??w, gdy?? dotychczasowe odkrycia wskazujĂ?, ??e inne zwierzĂ?ta hodowano w neolitycznej Brytanii rzadko. Poza tym neolityczni rolnicy w Brytanii zabijali krowy, gdy by??y do??Ă? stare, co wskazuje, ??e trzymali je dla mleka, a nie dla miĂ?sa, kt??re u starszych kr??w staje siĂ? twarde.
Kilka miesiĂ?cy temu inny zesp???? naukowc??w znalaz?? na naczyniach z Rumunii, Szwajcarii i WĂ?gier podobne ??lady przetwarzania mleka 8 tysiĂ?cy lat temu.
Artyku?? pochodzi ze strony http://archeowiesci.blox.pl/html